Hampaiden valkaisu yhä yleisempää Kuopiossakin

Kati Karhunen kertoo, että kiinnostus hampaiden valkaisua kohtaan kasvaa koko ajan. Kuva: Laura Ruuskanen

Naisasiakkaiden ikähaitari on laaja. Naisten lisäksi valkaisu kiinnostaa yhä enemmän myös miehiä.

Hampaiden valkaisu on yleistynyt viime vuosina, ja kevät on valkaisutoimenpiteiden sesonkiaikaa myös Kuopiossa.
– Meillä on tehty valkaisuja nyt ihan hurjana, koska meillä sattui juuri olemaan myös kampanja siihen liittyen. Olemme tehneet valkaisuja päivittäin, mutta katsotaan nyt, kun kampanja loppui, mihin tahti vakiintuu. Kevät on aina ollut sesonkiaikaa. Moni haluaa valkaisun esimerkiksi kesän juhlia ajatellen, Kati Karhunen Kuopion Hammaskulmalta kertoo.

Hampaiden valkaisua voidaan pitää täydentävänä viimeisenä silauksena hammashoidossa. Riina Haatainen Oral Hammaslääkärien Kuopion toimipisteeltä kertoo, että valkaisu usein myös motivoi pitämään hampaista huolta vastaanottokäynnin jälkeenkin.
– Monesti valkaisu otetaankin puheeksi pisteenä iin päälle hammashoidossa. Nyt myös yhä useampi asiakas rohkenee kysyä valkaisun perään, Haatainen sanoo.

Edelleen pääpaino hampaiden valkaisun haluavissa asiakkaissa on naisissa. Ikähaitari on kuitenkin laajentunut. Haatainen sanoo, että vanhimmat naisasiakkaat ovat olleet jo 70-vuotiaita. Myös Hammaskulmalta kommentoidaan, että nykyisin valkaisuja haluavat hyvin monen ikäiset, myös miehet.
– Valkaisuissa ikäraja on 18 vuotta. Naisasiakkaita on ihan kaiken ikäisiä. Miehissä kysyntä painottuu vielä nuorehkoihin miehiin, Karhunen kertoo.

Hampaiden valkaisuja voidaan tehdä joko vastaanotolla tai kotona. Vaikuttava ja valkaiseva aine on yleensä sama; vetyperoksidi, mutta kotivalkaisuun tarkoitettu tuote on miedompi. Miedompi tuote vaatii myös enemmän aikaa vaikuttaakseen.
– Vastaanottovalkaisussa aineen tehoa lisätään vielä laservalottimella. Yleensä asiakkaalle tehdään kolme 10 minuutin hoitokierrosta yhden käynnin aikana, jotta haluttu vaikutus saadaan aikaan, Haatainen kertoo.

Karhunen kertoo, että heillä on tarjolla kahdenlaista vastaanotolla tapahtuvaa valkaisua; kevyempi ja tehokkaampi.
– Kevytvalkaisussa vaikuttavaa ainetta pidetään suussa vain 10 minuuttia, ja tämä valkaisu on helppo tehdä esimerkiksi hammaskiven poiston yhteydessä. Monesti kysymmekin asiakkaalta, haluaako hän hoidon lopuksi vielä kevytvalkaisun. Melkein kaikki ovat halunneet.
Tehokkaammassakin valkaisussa aineen vaikutusaika on enää 20 minuuttia. Karhunen sanoo, että valkaisuaineet ovat vuosien saatossa kehittyneet ja vaikutusaika on lyhentynyt.
– Aikaisemmin valkaisuaine oli suussa 45 minuuttia ja hoito oli epämukavampaa. Nyt uusien aineiden aikaan esimerkiksi kukaan asiakas ei ole valitellut, että hoito vihloisi. Nämä lisäävät ihmisten kiinnostusta valkaisuja kohtaan.

Vastaanotolta hankittu kotivalkaisu taas hoidetaan muottien, eli niin sanottujen lusikoiden avulla. Valkaisuainetta levitetään muottiin, jonka jälkeen muotti painetaan hampaisiin ja annetaan vaikuttaa hoitomenetelmästä riippuva aika. Joitakin lusikoita voidaan pitää suussa esimerkiksi yön yli, toisia taas vaikkapa reilu tunti päiväsaikaan.
– Meidän kotivalkaisussa muottia pidetään suussa 60–90 minuuttia päivittäin 5–10 päivää, Haatainen sanoo.
Kotivalkaisua voidaan myös käyttää ylläpitämään vastaanottovalkaisun tehoa.
Suomessa myytävät valkaisutuotteet ovat yleensä turvallisia, koska esimerkiksi niiden pitoisuuksia valvotaan. Kotivalkaisijaa voi kuitenkin vaania vaara, jos tuotteita lähtee tilaamaan netistä. Silloin ei voi koskaan olla täysin varma, mitä tuotteet sisältävät.

Valkaisu

  • Valkaisu tehdään vain terveeseen suuhun ja puhtaisiin hampaisiin, koska aine ei vaikuta hammaskiven läpi.
  • Vastaanotolla ikenet suojataan hyvin, sillä voimakas valkaisuaine voi muuten vahingoittaa ikeniä.
  • Kotivalkaisuilla ja muilla valkaisevilla tuotteilla (esim. tahna) voi ylläpitää tulosta.
  • Ulkomailta netistä tilattuihin tuotteisiin voi sisältyä suuriakin riskejä, koska niistä ei ikinä varmuudella tiedä, mitä ne sisältävät.