Ääni Aku Ankalle

Tiistaina oli viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon kevään eduskuntavaaleissa. Vaaliuurnille pääsee seuraavan kerran virallisena vaalipäivänä tulevana sunnuntaina. Lehtien ja eri medioiden kansalaisille tekemissä gallupeissa on aina mukana heitä, jotka eivät ole äänestäneet tai aio äänestää vaaleissa. Se on harmillista, koska äänestäminen – vaikkei se aina siltä tunnukaan, on tavallisen ihmisen keino ainakin yrittää vaikuttaa maansa asioihin.

Vielä harmillisempaa kuitenkin se, kuinka osa ihmisistä käyttää äänioikeutensa typerästi. Eikä nyt puhuta siitä, että äänestää jonkun mielestä typerää ehdokasta, vaan siitä, että rustaa lipukkeeseen sen iänikuisen Aku Ankan tai muun älynväläyksen.

Äänestäminen on Suomessa jokaisen täysi-ikäisen perusoikeus, muttei suinkaan velvollisuus. Kukaan ei koppiin pakota, jos tuntuu, ettei sopivaa ehdokasta löydy. Tosin tätä ratkaisua pohtiessa voi vertailuksi miettiä vaikka Pohjois-Koreaa, jossa ehdokkaita kullakin alueella vain yksi valtion etukäteen valitsema ehdokas. Ja Aku Ankan äänestämisestä tuskin seuraisi vain hyväntuulista hekottelua. Tosin ei se naurata enää täällä meilläkään.

Yle muistutteli, kuinka oma ääni saatetaan hylätä jos numeroista ei saa selvää, äänestää väärän vaalipiirin ehdokasta tai töhertelee äänestylipukkeeseen ylimääräisiä. Eli jos ihan tosissasi meinaat äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa, niin kerrataan vielä: Ykkönen piirretään ilman väkästä ja seiskaan pitää laittaa väliviiva. Jos ehdokkaan numero on hukassa, heidän nimensä ja numeronsa löytyvät kopista.

Hyvää vaaliviikkoa!

Kirjoittaja on toimittaja.