Adressi siirtoa vastaan

Vanhemmat ovat keränneet adressia Minnan päiväkodin vuorohoidon siirtämisestä Haapaniemen päiväkotiin. Varhaiskasvatusjohtajan mukaan tilat ovat kunnossa. Kuva: Ismo Vornanen

Minnan päiväkodin vuorohoito siirretään Haapaniemen päiväkotiin. Vanhemmat ovat huolissaan.

Minnan päiväkodin vuorohoito siirretään 1. elokuuta alkaen Haapaniemen päiväkotiin. Vanhemmat ovat keränneet adressin siirtoa vastaan, koska heille on kantautunut tietoa Haapaniemen sisäilmaongelmista.
Vanhemmille lähetetyssä tiedotteessa vedotaan vuonna 2017 tehtyyn Servican ja Tilakeskuksen selvitykseen. Selvityksen mukaan Minnan päiväkoti ei pysty palvelemaan kasvanutta ilta- ja vuorohoidon tarvetta pienten tilojen vuoksi.

YKSI huolestuneista vanhemmista on Hanne Kasurinen, jonka lapsi on vuorohoidossa Minnan päiväkodissa. Hän on pettynyt suunnitelmiin, joiden mukaan Minnan vuorohoidon ryhmät 1–3 vuotta ja 3–6 vuotta sijoitetaan matalaan Haapaniemen kellarikerrokseen.
– Käsittääkseni henkilökunta on tehnyt kaikkensa estääkseen siirron epäkelpoihin olosuhteisiin, kertoo Kasurinen.
Myös Hannen äiti Anu Kasurinen on huolissaan vuorohoidossa olevan lapsenlapsensa terveydestä.
– Kaupunki on vastuussa, jos terveet, pienet lapset sairastuvat, tuhahtaa mummo Anu Kasurinen.

MINNAN päiväkodin vuorohoito oli jo aiemmin evakossa Haapaniemellä, ja henkilöstö havaitsi voimakasta oirehtimista. Viikkosavo sai haltuunsa kirjallisen lausunnon, jonka olivat antaneet Minnan vuorohoidon työntekijät oltuaan hiihtolomaviikon evakossa Haapaniemen päiväkodissa.
Lausunnossa muun muassa todetaan, että suurin osa työntekijöistä oirehti viikon aikana, moni jo ensimmäisestä päivästä alkaen.
Näkyvimmät oireet olivat ihon punoitus, laikut iholla ja yhdellä työntekijällä turposi silmäluomi voimakkaasti. Monilla oli silmien ja limakalvojen kirvelyä, puristavaa pääkipua ja väsymystä. Lisäksi lausunnossa mainitaan osaston ikävästä hajusta, jota kuvaillaan viemärin tai kananmunan hajuksi.

TYÖNTEKIJÄT ovat raportoineet huolestaan varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö ja työsuojeluvaltuutettu Anita Riekkistä ja varhaiskasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemeä mutta eivät koe tulleensa kuulluiksi.

PARKKISENNIEMI sanoo, että Tilakeskuksen selvityksen mukaan Haapaniemen päiväkoti soveltuu vuoropäiväkodiksi ja on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto, jonne kasvavan palvelutarpeen voi keskittää.
– Tilat eivät tietystikään ole täydelliset, mutta meillä ei keskustan lähialueilta ollut saatavilla parempia tiloja. Suuremmat ja rauhallisemmat tilat soveltuvat paremmin vuorohoitoon, kuin Minnan päiväkodin tilat.

PARKKISENNIEMEN mukaan ympäristöterveystarkastaja tarkastaa päiväkodit säännöllisesti.
– Kuulemani mukaan Haapaniemen päiväkodin tilat ovat kunnossa. Sisäilmaongelmissa edetään kaupungin ohjeen mukaisesti, jos tulevissa tarkastuksissa ilmenisi sisäilmaongelmia.

PARKKISENNIEMI sanoo, että Haapaniemellä tehdään kesällä remontti ja parannetaan ilmastointilaitteita.
– Muissakin suurissa kaupungeissa on katsottu järkeväksi keskittää ilta- ja vuorohoito samaan rakennukseen lähelle keskustaa. Pidemmällä aikavälillä olisi saavutettavuuden vuoksi toivottavaa, että saisimme tilat keskustasta, sanoo Parkkisenniemi.