Aikarajoitus harmittaa

Toni Tarvainen sai tietää Petosen K-Supermarketin parkkipaikan muuttuneen kiekolliseksi juuri ennen kun ajoi kaupan pihaan. Hänestä pysäköinnissä ei ole koskaan ollut ongelmia ja alueen olisi voinut säilyttää kiekottomana. ”Olen asunut Petosella 10 vuotta ja aina olen saanut auton parkkiin. Minusta olisi hyvä, ettei ostoskeskuksen pihassa tarvitsisi laittaa kiekkoa.”

Petosen K-Supermarketin parkkipaikka muuttui aikarajoitteiseksi elokuussa. Muutos on harmittanut monia alueella liikkuvia.

Petosen K-Supermarketin parkkipaikka muuttui elokuun puolella kiekolliseksi. Aiemmin alueella on saanut pysäköidä rajoituksetta. Pysäköintiaika alueella on nyt kaksi tuntia ja virallinen pysäköinninvalvonta aloitettiin alueella 14.8. Uusi järjestely on harmittanut monia Petosella liikkuvia. Useampaan autoon on räpsähtänyt sakkolappu aikarajoituksen tulon jälkeen. Aiheesta on ensimerkiksi useampi keskustelunaloitus Puskaradio Kuopion Facebook-ryhmässä.
Kesko Oyj:n kauppapaikkapäällikkö Jesse Kohonen sanoo, että Keskon omistamalla tontilla alkoi olla ongelmana asiakaspaikkojen riittävyys.
– Kauppiaalta tuli useasti palautetta, että parkkipaikka oli lähes aina täynnä, vaikkei kaupassa ollut asiakkaita.
Syyksi havaittiin osin lähiympäristössä olevien työpaikkojen työntekijöiden virka-ajan pysäköinti kaupan parkkialueella ja osin ympäristön muiden kuin kaupan palvelujen asiakkaiden asiakaspysäköinti kyseisellä parkkialueella.

Asiakasparkkien määrä väheni

Kohonen kertoo, Petosen K-Supermarketin asiakasparkkipaikkojen vähentyneen kun apteekki aloitti kaupan yhteydessä. Apteekin henkilökunnalle luovutettiin aiempaa enemmän lämpötolppapaikkoja, jotka sijaitsevat viereisen kerrostalon puolella.
– Myös Ringin jätteiden kierrätyspisteen päivitys, juuri siinä, missä aiemmin nämä naapurikiinteistöjen työntekijät ja asiakkaat pitivät autojaan parkissa, vähensi parkkikapasiteettia.
Kohonen muistuttaa, että aikarajoitettu pysäköinti koskee vain Keskon omistamaa tontin osaa, eikä viereisen kiinteistöyhtiön parkkia. Päätös on tehty kaupan asiakkaiden palvelun parantamiseksi.

Prismalla yhä ongelmia

Aikaisemmin parkkipaikkojen väärinkäytöstä on kärsinyt muun muassa Kuopion Prisma. Kaupan parkkipaikat muuttuivat pari vuotta sitten kiekollisiksi, koska lähialueen opiskelijat ja työntekijät käyttivät aluetta yleisenä parkkipaikkana. Nyt pysäköintiaika on Prismalla 3 tuntia. Johtaja Jouni Ruotsalainen sanoo, että kaupan pihasta löytyy yhä peränurkka, jossa on aikarajoittamattomia paikkoja.
– Ne ovatkin aina täynnä ja niitä käytetään selvästi työpysäköintiin. Meillähän tämä ongelma ei poistu ennen kuin vastapuolelle (yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampukselle) saadaan riittävästi edullisia paikoitustiloja. Ongelmahan nousee esille aina koulujen aikaan. Varsinaista pysäköinninvalvontaa meillä ei ole, mutta tilannetta seurataan.

S-kaupan parkki aikarajaton

Osuuskauppa Peeässän toimialajohtaja Juha Riikonen sanoo, että suurin osa PeeÄssä toimipaikkojen pysäköintialueista on kiekottomia eli aikarajoittamattomia. Riikonen sanoo, että pysäköintialueet on tarkoitettu kaupan asiakkaille eikä pysäköinnin kanssa ole ollut ongelmia. Riikonen muistuttaa, että Petosella K-Supermarketin vieressä olevan S-market Petosen parkkipaikat ovat edelleen aikarajoittamattomia.
– Ja niillä parkkipaikoilla, joissa on kiekko, parkkeerausaika on määritelty paikkakohtaisesti. Meillä ei ole mitään tiettyä linjaa, että missä saa pysäköidä minkäkin aikaa. Meillä ei ole ollut pysäköinnin kanssa ongelmia Petosella eikä missään muuallakaan.

 

Kuvassa näkyvä alue on nykyään aikarajoitettu. Aikarajoitus koskee vain Keskon omistamaa tontin osaa.