Ainutlaatuista tutkimusta Kuopiossa

Kuopiossa tehdään tutkimusta diabetestä ehkäisevästä valmisteesta. Arkistokuva

Diabetestä ehkäisevää tuotetta tutkitaan Kuopiossa ainoana Suomessa.

Kuopiossa ollaan mukana tekemässä lääketieteen historiaa. Parhaillaan on menossa tutkimus, jossa testataan diabeteksen ehkäisyyn tähtäävää tuotetta. Tutkimusta tehdään yhdessä ruotsalaisten kanssa, ja Suomesta mukana on Satucon Oy. Satuconin tutkijalääkäri Sakari Nieminen kertoo, että Kuopion toimipiste on Suomessa ainoana mukana tutkimuksessa.
– Tarkoituksena olisi saada mukaan tutkimukseen 40–50 henkilöä, jotka jakaantuvat Suomen ja Ruotsin kesken. Meillä on pieni kilpailu kumpiko maa saa enemmän osallistujia. Nyt Suomesta on mukana kymmenkunta henkilöä, joten hyvin mahtuu vielä mukaan.

Tutkimuksessa haetaan täysin uutta hoitokeinoa esidiabetekseen ja pyritään ehkäisemään sen aiheuttamien sairauksien kehittymistä. Tällä hetkellä esidiabetekseen ei ole olemassa hyväksyttyä hoitoa. Esidiabetes on vakava tila, johon liittyy kohonneita verensokeriarvoja. Se lisää erityisesti tyypin 2 diabeteksen riskiä.
– Kyseessä ei ole lääke, vaan enemmänkin vertaisin sitä lisäravinteeseen. Tällä hetkellä kyseessä on jauhemainen tuote, joka otetaan suun kautta kolme kertaa päivässä, eli pääaterioiden yhteydessä. Valmiste toimii kuin imupaperi, ja imee itseensä sokeria ja rasvaa, ennen kuin ne ehtivät imeytyä verenkiertoon, Nieminen kuvailee.

Jos visioidaan pitkälle tulevaisuuteen, niin Nieminen näkee, että valmistetta voitaisiin jatkossa lisätä jopa elintarvikkeisiin.
– Kuten esimerkiksi Omega-3-rasvahappoja lisätään tällä hetkellä. Valmisteesta voisi tulla lisäaine, jota lisätään vaikkapa ruisleipään, jolloin ei tarvitsisi muistaa erillisen tuotteen käyttöä. Mutta tämä on todella pitkän tähtäimen haave.

Tutkimukseen haetaan tällä hetkellä mukaan henkilöitä, joilla on verensokerit koholla ja kertynyt ylipainoa, eli joilla diabeteksen riski on selvästi kohonnut.
– Monellakaan ei ole tiedossa tai mitattuna pitkäsokeria, joten sopivien osallistujien löytäminen on ollut haastavampaa kuin odotimme. Halukkaita on ollut runsaasti, mutta useimmat jäävät ulkopuolelle, koska pitkäsokeri ei ole ollut tutkimuksemme kannalta riittävästi koholla.