Älä helpota voroa

Nyt kun lomakausi on parhaimmillaan, moni lähtee lomalle joko mökille tai vaikkapa ulkomaille. Asuntoja jää tyhjilleen pitkiksikin ajoiksi. Viime vuonna uutisoitiin, kuinka mökkimurrot olivat lisääntyneet hurjasti. Ja viimeksi vain muutamia päiviä sitten nettipalstoilla varoiteltiin epämääräisistä hitaasti ajavista autoista asuinalueilla, jotka saattoivat olla tiedustelukeikalla murto mielessä. Voroa ei kannata ainakaan omilla toimillaan ajattelemattomasti houkutella tyhjään asuntoonsa.

Ei siis kannata huudella lomasuunnitelmistaan isoon ääneen somessa, vaikka hehkuttelu kivaa olisikin. Tieto saattaa levitä nopeastikin vääriin käsiin, ja lomapäivitys on murtovarkaille kuin kutsu tyhjälle asunnolle.

Asuntoaan ei kannata myöskään jättää tyystin asumattoman näköiseksi lomansa ajaksi. Muutamia astioita voi jättää pöydälle, leluja pihalle ja verhot auki. Mikäli mahdollista, pyydä naapuria tai muuta tuttua leikkaamaan nurmikkosi ja hakemaan postisi, mikä lisää vaikutelmaa siitä, että joku on kotona.

Poliisi ja vakuutusyhtiö muistuttelevat myös siitä, että arvokkaimmat tavarat kannattaa kuvata ja turvamerkitä vorojen varalle. Näin voi tarvittaessa yksilöidä ja näyttää, mitä on varastettu. Eikä niitä tietenkään kannata jättää houkuttamaan esille pöydille, niin että pitkäkyntinen näkee ne heti ikkunasta vilkaistuaan.

Eräs ilmeinen, mutta monesti unohtuva seikka on myös se, ettei niin sanottuja murtovälineitä kannata jättää esille. Harja saattaa viattomasti unohtua ovenpieleen, mutta siinäpä oiva apu lasin rikkomiseen. Työkalut siis sisätiloihin ennen lähtöä.

Nyt, turvallista lomaa kaikille!

Kirjoittaja on toimittaja.
laura.toyras@media.fi