Älä vaikene väkivallasta

Maanantaina 25.11. oli kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Sen ”kunniaksi” jouduinkin tekemään sivun kaksi jutun, jossa kerrotaan, kuinka kansainvälisessä kauneuskilpailussa naisia kohdeltiin kuin karjaa. Heille ei annettu kunnolla ruokaa eikä taukoja, olosuhteet olivat epäinhimilliset ja lopulta tulenarka ilmapiiri kärjistyi käsirysyyn. Instagramissa pyörii video, jossa kisan järjestävään tahoon kuuluva mies läpsäyttää missikandidaattia kasvoihin.

Näyttää sille, että missikisoissa naiset joutuivat niin henkisen kuin fyysisenkin väkivallan uhreiksi. Osa naisista on kommentoinut, ettei ole koskaan aikaisemmin joutunut vastaavanlaisen kohtelun alaisiksi, ja siksi se on järkyttänyt monia. Tänä vuonna osallistujat ovatkin päättäneet puhua suunsa puhtaiksi siitä, mitä kulissien takana on tapahtunut luultavasti jo vuosia.

Naisiin kohdistuva väkivalta on ihmisoikeusrikos ja pandemia, joka ei ota laantuakseen. Näin kirjoitetaan Suomen YK-liiton sivuilla teemapäivästä kertovassa kohdassa. Samalla sivulla siteerataan YK:n edellistä pääsihteeriä, Ban Ki-moonia. ”Riko hiljaisuus. Kun näet naisia ja tyttöjä vastaan kohdistuvaa väkivaltaa, älä pysy sivussa. Toimi.”

On hienoa, että tänä vuonna Miss Europe Continental -kilpailijoilla on rohkeutta avata suunsa. Kilpailijat ja toivottavasti mahdollisimman monet kilpailun yhteistyökumppanitkin alkavat boikotoida kisaa. Median edustajina meidän tehtävämme on kertoa totuus ja antaa ääni näillekin naisille, ja sitä kautta levittää tietoa.

Naisiin – tai miehiin – kohdistuva väkivalta ei ole hyväksyttävää missään muodossa, eikä sitä tulisi suvaita yhdessäkään maassa.

Kirjoittaja on toimittaja.