”Alamäkiluistelu on lätkästä hauskempi versio”

Eetu Lylykangas aloitti kisakautensa Japanin MM-osakilpailussa. Kuva: Joerg Mitter

Kuopiolainen Eetu Lylykangas kilpailee alamäkiluistelussa SM- ja MM-tasolla. Kisakausi alkoi Japanissa.

Kuopiolaistunut Eetu Lylykangas (18) kilpailee alamäkiluistelussa SM- ja MM-tasolla. Nuoren miehen kilpailukausi alkoi viime vuonna joulukuun alussa Japanin Yokohamassa, jossa kisattiin MM-sarjan osakilpailu. Kauden toinen Red Bull Crashed Ice -MM-osakilpailu käydään Jyväskylässä helmikuussa.
– Japanissa sijoitus juniorisarjassa oli kahdeksas. Tavoitteena on nousta kauden aikana viiden parhaan joukkoon, Lylykangas kommentoi.
Japanissa Lylykangas kilpaili myös miesten sarjassa.
– Mutta siellä taso on niin paljon kovempi, että töitä saa tehdä vielä runsaasti miestensarjassa pärjätäkseen.

Lylykangas tutustui alamäkiluisteluun asuessaan Rautalammilla. Vuonna 2016 hän kävi kokeilemassa lajia, kun Rautalammilla kisattiin kansainvälisessä osakilpailussa.
– Olin aikaisemmin harrastanut jääkiekkoa, joten varusteetkin löytyivät. Omatoimisesti olin harjoitellut myös alamäkiluistelua. Olen aina tykännyt enemmän luistelusta, ja jääkiekkoa pelatessakin se kiekko oli vain pakollinen paha, Lylykangas nauraa.
Alamäkiluistelussa pääsee luistelemaan erittäin vauhdikkaasti, ilman kiekkoa. Esimerkiksi Japanin kisarata oli noin 350 metriä pitkä, ja rataan voi kuulua jyrkkiäkin mutkia ja hyppyreitä.
– Alamäkiluistelu on lätkästä hauskempi versio. Vauhti ja hypyt viehättää, Lylykangas kommentoi extremelajia.

Kuopiossa lajin harrastamiseen ei tosin ole kovin hyvät mahdollisuudet. Ydinkaupungissa ei ole alamäkiluistelurataa, eikä pump track -rataa. Kesällä Lylykangas käy harjoittelemassa erityisesti Tikkakosken, Joutsan ja Uuraisten pump track -radoilla. Sellainen saatiin onneksi tänä syksynä myös Tahkolle. Pump track on polunomainen rata, jota pitkin ajetaan esimerkiksi rullaluistimilla tai pyörällä.
– Ydin-Kuopioon pitäisi ehdottomasti saada oma pump track -rata. Yleensä käymme ennen kauden alkua vielä harjoittelemassa Tallinnassa. Kilpailukausi alkaa joulukuussa ja aktiivisinta kautta on tammi–maaliskuu.

Viimeksi Lylykangas kävi Itävallassa, pienemmässä osakilpailussa tammikuun alussa. Sen lisäksi tulossa on vielä ainakin neljä kilpailua tällä kaudella. Eriarvoisista osakilpailuista kerätään pisteitä, ja parhaan pistesaaliin haalinut voittaa lopulta mestaruuden.
– Riippuu vähän kauden sijoituksista, minne kannattaa milloinkin lähteä kisaamaan. Siksi ei ihan tarkkaan tiedä koko kautta etukäteen.
– Kunhan intti olisi käytynä, niin aion tavoitella ihan junioreiden maailmanmestaruutta. Siellä on muutamia pahoja vastuksia, mutta haaveena se on, Lylykangas kommentoi.

Eetu Lylykangas opiskelee ammattiopistossa. Kuva: Lisa-Marie Reiter

Alamäkiluistelu

  • Alamäkiluistelu on lajina varsin tuore.
  • Laji on kasvanut vuosi vuodelta ja kerääkin nykypäivänä erityisesti Pohjois-Amerikassa valtavia yleisömääriä kisoihin.
  • Alamäkiluistelu on mielenkiintoinen laji, sillä vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää koko ajan.
  • Kilpailussa lasketaan neljän hengen ryhmissä, joista kaksi nopeinta selvittää tiensä jatkoon. Finaalin nopein laskija on luonnollisesti voittaja.