Älkää peljätkö

Nykyaika on täynnä uhkia: ilmastonmuutos, suurvaltojen keskinäiset valtataistelut ja pakolaisuus saavat monen mielen mietteliääksi. Pelon aiheita riittää myös jokaisen yksityiselämässä; pelkäämme sairastumista, kuolemaa, työttömyyttä ja yksinäisyyttä.
Mutta on sitä pelon aiheita ollut aiemminkin. Tämän todetakseen ei tarvitse kuin selailla vanhoja lehtileikkeitä. Esimerkiksi vuoden 1917 Savo-lehden uutiset ovat karua luettavaa: Ympäri Suomea ihmiset ovat joutuneet todistamaan silmitöntä väkivaltaa punaisten ja valkoisten keskinäisten konfliktien vuoksi. Ihmisiä murhattiin omissa kodeissaan, läheisten seuratessa vieressä – kuin tänä päivänä Syyriassa.

Monien tilastojen mukaan Suomi on nyt turvallisempi kuin koskaan aiemmin. Jostain syystä turvallisuudentunne ei kuitenkaan vaikuta lisääntyneen. Turvallisuusyritys Verisuren alkuvuodesta teettämän tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen koki turvallisuudentunteensa päinvastoin heikentyneen.

Pelko ei siis näytä olevan suoraan sidoksissa ulkoisiin tekijöihin. Pelko ja myös turvallisuudentunne ovat pitkälti oman mielemme luomuksia.

Varsinkin ilmastoahdistusta poteville nuorille toivoisi viestittävän, että tulevaisuutta on turha pelätä. Toimia turvallisemman maailman eteen kannattaa toki tehdä. Mutta pelko on lähes aina turhaa, sillä se vie energiaa ja rajoittaa elämästä täysipainoista elämää.

Lohduttakoot nuoria ja vanhempiakin tämä vanha sanonta: Yhtenä päivänä me kaikki kuolemme, mutta kaikkina muina päivinä elämme.

Kirjoittaja on päätoimittaja.