Alkoholipolitiikka herättää tunteita

Pari viikkoa sitten kirjoitin tällä palstalla otsikolla ”Kulttuuriimme ei sovi liberaali alkoholipolitiikka”. Viime perjantaina sähköpostiini alkoi tipahdella kiukkuisia kirjoituksia ympäri Suomea. Asiallisimmat julkaisemme tämän lehden mielipidesivulla.

Nimettömät palautteet eivät olleet julkaisukelpoisia. Niissä mentiin henkilökohtaisuuksiin ja käytettiin alatyylisiä ilmauksia – ja syynä vain se, että toin esille useiden tutkijoiden edustaman kansanterveysnäkökulman.

Palautteiden sävystä ja niiden keskittymisestä yhdelle päivälle voinee päätellä, että ainakin osa kirjoittajista oli keskenään sopinut antavansa päätoimittajalle ”läksytyksen”.

Toimittajiin kohdistuvat halventavat viestit ovat pyrkimyksiä vaikuttaa julkisen keskustelun sisältöihin, hiljentää keskustelua ja toimittajia.

Suomalaiset toimittajajärjestöt ovat ilmaisseet huolensa toimittajiin kohdistuvasta painostuksesta. Jos painostus kaventaa kriittisen journalismin tekemistä tai kansaa jakavien mielipiteiden käsittelyä, häviäjänä on suuri yleisö, sananvapaus ja länsimaiset periaatteet.

Suomi tippui viime keväänä lehdistönvapausindeksissä sananvapauden ykkössijalta. Yhtenä syynä tähän nähtiin se, että Ylen katsottiin taipuneen pääministeri Juha Sipilän painostukseen Terrafame-uutisoinnissa. Ilmassa on merkkejä huolestuttavasta kehityksestä ja toimittajiin kohdistuvan painostuksen lisääntymisestä.

Lehtien pitää pystyä käsittelemään aihetta kuin aihetta vapaasti, sillä vapaa lehdistö on demokraattisen järjestelmän kulmakiviä.

Kannustamme keskustelemaan myös alkoholipolitiikasta ja annamme tilaa myös vastakkaisille näkemyksille, kunhan ne liittyvät asiaan. Asiaan eivät kuulu idiootiksi nimittelyt tai tytöttelyt, joilla ulkopuoliset haluavat näyttää valtansa.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.