Allulle muistolaatta

Kuopiossa on muistettu täällä syntyneitä tai vaikuttaneita merkkihenkilöitä muistolaatoilla. Hautausmaakävelyillä tuodaan esille suurmiehiä ja -naisia, joiden viimeinen leposija on Kuopiossa. Henkilögalleria ei ole kuitenkaan täydellinen. Yksi muistolaatan ansainneista olisi Alvar ”Allu” Kosunen, taiteilijasukunimeltään Kosonen. Vuonna 1908 syntyneen ja 1965 kuolleen trumpetistin, säveltäjän, sovittajan ja orkesterinjohtajan merkitys suomalaisen kevyenmusiikin historiassa on jäänyt hänen synnyin- ja hautakaupungissaan liian vähälle huomiolle.

Allu varttui musiikkiperheessä, isä Vilho toimi mm. työväenyhdistyksen soittokunnan johtajana. Velipojista Jaakosta ja Väinöstä tuli myös soittajia, mutta Allusta alan ammattilainen, kun hänet ja pianistikaverinsa Eero Hyvärinen houkuteltiin 1920-luvun lopulla Kuopion Seurahuoneelta Helsingin hulinoihin.

Pian kuopiolaispojat olivat jo Berliinissä, Yrjö-orkesterin mukana tekemässä ensimmäisiä suomalaisia jazz-vaikutteisia levytyksiä. Lisää kulttuurihistoriaa poikien kohdalla kirjoitettiin Ramblersissa. ”Muistan sua, Elaine” vuodelta 1931 on luokiteltu ensimmäiseksi suomalaiseksi aidoksi jazz-levytykseksi. Pirkka-Pekka Peteliuksen 80-luvulla uudelleen lämmittämän kappaleen sävelsivät Allu ja Eero yhdessä, vaikka virallisesti se on merkitty vain Allun nimiin. Salaperäinen Elaine oli todellinen henkilö, jota Ramblersin soittajat yrittivät kilvan riiata. Eeron elämänlanka katkesi jo 1935.

Maineikkaassa Dallapéssa Allu soitti sen suurimpina menestysvuosina 1930-luvulla. Taiteellisena johtajana ja pääsovittajana hän loi orkesterille anglo-amerikkalaisen pehmeän soinnin. Sittemmin ura jatkui mm. Rytmi-Pojissa, elokuvasäveltäjänä, legendaarisen Punaisen Myllyn kapellimestarina ja arvostettuna studiomuusikkona. Suomalaisille rakkaan ”Iltatuulen viestin” menestystä eivät sen sovittaja Allu ja säveltäjä Martti Jäppilä saaneet nähdä. Mutta jos kaveruksille olisi suotu elinvuosia enemmän, olisi yksi iskelmämusiikkimme arvoitus varmaankin ratkennut. Kumpiko heistä oli tuon ikonisen ikivihreän todellinen säveltäjä?

Kirjoittaja on kuopiolainen hallitusamatööri, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.