Alona löysi kadonneen takin somen avulla

Alona Strembergin kadonnut lempitakki löytyi sosiaalisen median avulla. ”Tämä on lempitakkini ja sen kadottaminen pilasi iltani. Olin tosi iloinen, että takki löytyi”. Kuva: Aija Pirinen

Takki löytyi parin tunnin sisällä ilmoituksesta.

Sosiaalisesta mediasta on tullut uusi apu kadonneiden tavaroiden etsintään. Kuopiolainen Alona Stremberg sai kokea somen voiman, kun hän kadotti rakkaan valkoisen takkinsa.
Alona oli toukokuun lopulla työporukkansa kanssa viettämässä virkistysiltaa. Seurue lähti jatkoille sataman ravintolaan.
Alonalla oli mukanaan neljä vuotta sitten hankittu valkoinen nahkatakki, jonka hän illan kuluessa laittoi tuolin selkänojalle.
– Jossain vaiheessa iltaa huomasin, että joku oli vienyt takkini selkäni takaa. Kysyin takkia samana iltana ja vielä uudelleen seuraavana päivänä ravintolan narikasta, mutta siellä sitä ei ollut. Soitin seuraavana maanantaina myös löytötavaratoimistoon, mutta sieltäkään ei takkia löytynyt, Alona kertoo.

LOPULTA Alona sai idean laittaa takistaan valokuvan Facebookin Puskaradio Kuopio -ryhmään. Ryhmässä on lähes 40 000 jäsentä.
– Olin aiemmin nähnyt, kun ihmiset laittavat ryhmään ilmoituksia kadonneista tavaroistaan. Moni on myös sitä kautta löytänyt etsimänsä asian. Aluksi arastelin laittaa ilmoitusta, sillä joskus siellä aletaan pilkata ihmisiä. Mutta koska halusin todella löytää takkini, rohkaistuin kirjoittamaan ryhmään viestin, jossa kysyin, onko joku nähnyt kyseistä takkia.

EI kulunut kuin pari tuntia, kun eräs nainen kirjoitti ryhmään, että oli aiemmin löytänyt takin pusikosta.
– Takki löytyi siis kirjaimellisesti puskasta! Hän oli koiraa lenkittäessään nähnyt takkini tien vieressä ja ottanut sen talteen. Hänen tarkoituksenaan oli viedä se löytötavaratoimistoon, mutta hän ennätti huomata ilmoitukseni ennen sitä. Olin todella iloinen, että takki löytyi!

VAIKKA some voi olla hyvä keino kadonneiden tavaroiden etsintään, on poliisi muistuttanut myös sen vaaroista. Itä-Uudenmaan poliisi muistutti viime kesänä, että somessa kadonneet esineet eivät aina välttämättä päädy oikeille omistajille. Poliisin mukaan löydöstä tulisi ilmoittaa poliisille tai toimittaa se poliisin löytötavaratoimistoon tai suoraan omistajalle, mikäli henkilöllisyys on selvitettävissä.