Anna ja Johanna ensimmäisten joukossa

Tyttöjen Talon ohjaaja Anna Korhonen ja johtaja Johanna Luomala ovat ensimmäiset Savoniasta valmistuneet seksuaaliterapeutit. Kuva: Laura Töyräs

Ensimmäiset seksuaaliterapeutit valmistuivat Savoniasta.

Savonia-ammattikorkeakoulusta valmistuivat viime viikolla ensimmäiset seksuaaliterapeutit. Seksuaaliterapiakoulutus on monipuolinen kokonaisuus, joka antaa valmiuksia käsitellä seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia asiantuntevasti ja monipuolisesti osana terapiaa ja hoito- ja sosiaalityötä.

VALMISTUNEIDEN joukossa olivat myös Setlementti Puijolan Tyttöjen Talon johtaja Johanna Luomala ja ohjaaja Anna Korhonen. Luomala on tehnyt paljon seksuaalikasvatustyötä ja Korhosen tehtävät Tyttöjen Talolla ovat painottuneet seksuaaliväkivaltatyön pariin. Molemmat hakeutuivat koulutukseen ennen kaikkea työnsä vuoksi.
– Tässä työssä on välttämätöntä osata puhua sukupuolisuuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, Luomala tähdentää.

NAISET sanovat, että monesti tarvitaan ammattilainen avaamaan, miten moninainen asia seksuaalisuus on.
– Useasti ajatellaan, että seksuaalisuus on yhtä kuin seksi. Mutta ei se ole. Seksi on vain yksi osa sitä. Itse kullekin tekisi hyvää välillä puhua seksuaalisuudesta, koska se tuppaa olemaan tabu edelleen.
Joskus vastaanotolle tullaan fyysisen ongelman vuoksi, mutta taustalta paljastuu yleensä laajempia asioita.
– Jos oire onkin fyysinen, yleensä taustalla on syynä kuitenkin kaikkea muuta, kuten haasteita parisuhteessa, Korhonen sanoo.

YLEINEN syy tulla seksuaaliterapeutin juttusille, on nykyisin kumppanin puute.
– Moni asuu nykyisin yksin, mutta osa heistä kaipaa kuitenkin rinnalleen kumppania. Eli suhteen puuttuminen, tai olemassa olevaan suhteeseen liittyvät seikat tuovat useimmiten vastaanotolle, Korhonen tuumaa.
Lisäksi seksuaaliterapeuttia kaivataan haluun tai toiminnallisuuteen liittyvien ongelmien pohtimiseen tai avuksi kehonkuvaan liittyvien haasteiden kanssa.

KORHOSEN työaika Tyttöjen Talolla kuluu kuitenkin hänen erityisosaamisensa vuoksi pääsääntöisesti seksuaaliväkivaltavastaanottoa pitäen.
– Kohderyhmämme ovat 13–29-vuotiaat seksuaaliväkivaltaa kokeneet ja heidän läheisensä. Tulijoita on todella paljon. Joka viikko tulee useampi uusi asiakas, Korhonen sanoo.
Korhonen ja Luomala kantavat suurta huolta siitä, miten tarpeellista seksuaaliväkivaltatyötä saataisiin ensi vuonna jatkettua, kun oikeusministeriön rahoittama hanke loppuu.