Anssi Kanteliselle ruoho on vihreintä aidan tällä puolen

Ravintola Urbanin ravintoloitsija ja Top Chef -voittaja Anssi Kantelinen pyrkii määrätietoisesti tuomaan uusia tuulahduksia kuopiolaiseen ravintolakulttuuriin. Kuva: Santtu Paananen

Anssi Kantelinen on lukuisista työtarjouksista huolimatta valinnut jäädä Kuopioon.

Saavumme torikahvila Salacavalaan ja Anssi Kantelinen otetaan heti vastaan lämpimin hymyin ja halauksin. Vaikuttaa sille, että kaikki tuntevat haastateltavan. Kesken haastattelun terassipöytäämme pysähtyy toinen tuttava kertoilemaan tarinoita viikonlopun fine dining -kokemuksistaan. Kantelinen näyttää olevan kuin kala Kallavedessä.
Kantelinen on toiminut kuopiolaisessa ravintolamaailmassa viitisentoista vuotta ja aikomuksena on jatkaa Kuopion ruokakulttuurin eteenpäin viemistä. Työtarjouksia on sadellut vuosien varrella monelta puolen Suomea ja ravintola Urbanin konseptiakin on kyselty vietäväksi muihin kaupunkeihin. Kiinnostusta Savon jättämiseen ei ollut silloin eikä nyt.

KANTELISEN kiinnostus ravintoloihin ja ruokaan syttyi jo nuorena. Maaningalla kesämökkeillessä hankittiin ruoka-aineita suurelta osin itse: kalat kalastamalla, monet vihannekset kasvattamalla ja sienet metsästä poimimalla. Kantelisen isä vei häntä usein ravintoloihin syömään, mikä oli hänen mukaansa merkittävä tekijä alalle hakeutumiseen.
– Näistä asioista syntyi kiinnostus kunnon raaka-aineita ja ravintola-alaa kohtaan. Halusin oppia kokkaamaan ruokia alusta asti itse, Kantelinen muistelee.

SEURAAVA askel oli kokiksi opiskeleminen. Ammattikoulun harjoittelu Ravintolamestareilla poiki työtä useaksi vuodeksi eteenpäin ja Kantelinen pääsi hyödyntämään omia taitoja ja luovuuttaan sopivissa määrin. Useissa eri ravintoloissa toimittuaan Kantelinen päätti hakeutua Top Chef -ohjelmaan kisailemaan. Voitto irtosi kolmannella osallistumiskerralla vuonna 2015.
– Top Chef oli kokonaisuudessaan huikea kokemus. Olin miettinyt pitkän aikaa oman ravintolan avaamista ennen ohjelmaan lähtöä. Ohjelmassa kilpaileminen ja lopulta voittaminen antoi viimeisen niitin sille ajatukselle, että oma tyyli on hyvä.

VUONNA 2013 Kantelinen avasi Puijonkadulla lounasravintola Urbanin yhdessä vaimonsa Annan kanssa. Kuopion ravintolamaailmasta on vuosien varrella tullut Kanteliselle eräänlainen koti. Hyvä yhteishenki ja ravintoloiden välinen yhteistyö on Kantelisen mukaan leimallista Kuopiolle. Muun muassa tämä sitoi Kantelista jäämään Kuopioon.
– Kuopion ravintolaskene on tiivis ja tosi positiivinen yhteisö, josta olen saanut paljon hyviä ystäviä. Kaikilla on halu kehittyä ja kehittää yhdessä Kuopion ruokakulttuuria.
– Kuopion ravintolatarjonta on mennyt viime vuosina hyvään suuntaan. Uudemmat yksityiset toimijat ovat laittaneet ketjuravintoloitakin uudistamaan toimintaansa. Kilpailuasetelma ravintoloiden välillä on muuttunut entistä enemmän keskinäistä yhteistyötä painottavaksi, Kantelinen pohtii.

TYÖTELIÄSTÄ elämää elävä Kantelinen kertoo asettavansa itselleen jatkuvasti uusia päämääriä ja projekteja. Tämänhetkisiä projekteja ovat syksyllä ilmestyvä reissupäiväkirjatyylinen keittokirja, ensi keväänä aukeavan Matkailukeskus Saanan ruokalistan suunnittelu sekä kotona rakennettava kasvihuonepohja.

KANTELINEN puhuu kotikaupungistaan kauniin sanakääntein. Ravintolakulttuurin ja kauniin luonnon lisäksi Kantelinen nostaa suureen arvoon kuopiolaiset ihmiset. Kuopiolainen mielenlaatu viehättää.
– Tykkään kuopiolaisesta kiireettömyydestä, ihmisillä ei ole koko aikaa hirveää hässäkkää päällä. Mieli lepää täällä, siitä kai sen kodin tunnistaa.