Antikkalan rinne Kuopion pahimpia punkkipesiä

Minna Ikonen lenkkeilee koiransa Ollen kanssa keskustan lisäksi Puijolla ja Vänärillä. Toistaiseksi hän ei ole löytänyt Ollesta yhtäkään punkkia. ”Yleensäkin Ollessa on ollut aika vähän punkkeja. Silloin tällöin on tarttunut. Olen kuitenkin huomannut, että punkkien määrässä on alueellisia eroja. Voi joskus olla esimerkiksi joku tietty koivikko, missä niitä on paljon.”

Kyselimme kuopiolaisilta, missä ovat kaupungin pahimmat punkkialueet. Vastauksissa nousivat usein esiin Puijon metsien lisäksi Puijonlaakso, Saarijärvi ja Rypysuo.

Hellekelejä ei tänä keväänä ja kesänä ole liiaksi asti ollut, mutta muista, hieman ikävämmistä, kevään merkeistä on saatu nauttia jo pitkälti lumien sulettua. Punkit ovat jälleen löytäneet tiensä karvaisten kavereiden turkkeihin ja omistajien koteihin. Puutiainen viihtyy parhaiten kosteilla ja metsäisillä alueilla, joissa on tiheä aluskasvillisuus ja se on aktiivinen jo viiden asteen lämpötilassa.
Punkit viihtyvät mustikkametsissä, mutta tavataanpa niitä ihan kaupungissakin. Siellä missä on luontoa, on myös punkkeja, mutta on olemassa alueita, joissa punkkeja on paljon. Kysyimmekin siis kuopiolaisilta, missä ovat heidän mielestään Kuopion pahimmat punkkialueet.

Ollut jo vuosia punkkipesä

Kyselyyn tuli reilut 40 vastausta ja vastauksissa nousi usein esille Puijon ympäristö ja erityisesti Puijon laskettelurinne eli Antikkalan puoli. Eräs kommentoijista kertoo, että ”parhaimpana” kesänä koiran turkissa kipitteli 10 punkkia yhden Antikkalan reissun jälkeen.
– Puijon ympäristö, elikkäs ne kosteat metsiköt ja niityt. Itselle ihan vain silmämääräinen tarkistus, koirilla on aina jokin karkote käytössä (valmiste vaihtelee). Toki punkkeja on paljon myös esimerkiksi Neulamäessä, mutta Puijolla niitä oli ainakin pari kesää sitten hillittömästi, oli kyselyymme tullut ensimmäinen kommentti.
– Jo vuosia Puijon laskettelurinne on ollut punkkipesä, keskustelua jatkettiin.

Tarttuu myös kaupungissa

Jynkänlahden kentän ympäristö, Vaajasalo, Kortejoki, Puijonlaaksossa erityisesti Sammakkolammen ympäristö, Rauhalahdentie Petoselta Jynkkää kohti, Linnanpelto, Saarijärven B-alueen lammen ympärys, Rypysuo ja etu-Puijonlaakso nousevat kommenteissa usein esille.
– Rypysuon ja Puijonlaakson alueilla oli tosi paljon punkkeja muutama vuosi sitten, kun siellä suunnalla asuttiin. Nyt asutaan Kurkimäessä eikä tarvitse mitään punkkikarkotteita, kun ei ole punkin punkkia tarttunut koiraan, eräs kommentoija kirjoitti.
Myös puutiaisaivokuumeen riskialueeksi viime vuonna noussut Maaninka mainittiin.
– Maaninka. Punkkikausi alkoi jo lumien aikaan. Kissassa ja koirissa useampi punkki päivittäin, yhdessä kommentissa sanottiin.
Yksi vastaajista kertoo punkin tarttuneen lapseensa kaupunkialueella.
– Meidän lapsi sai käteensä punkin kaupungissa, tarkempaa tietoa ei ole. 2,5 kuukauden kuluttua piti aloittaa antibioottihoito. Joten paikkaa jossa punkki on ollut pitää seurata pitkään!

Suojana karkotteet ja vaatteet

Punkit levittävät muun muassa puutiaisaivotulehdusta ja borrelioosia. Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan on olemassa rokote. Koiralla oireet ovat yleensä lievemmät, eivätkä kaikki koirat edes sairastu.
Vastaajat kommentoivat suojaavansa koiraansa erilaisin punkkikarkottein, kuten liuoksien, voiteiden, tablettien ja pantojen avulla. Osa torjuu punkkeja luonnollisin keinoin, kuten syöttämällä koiralle valkosipulia ja suihkeilla, joissa on eteerisiä öljyjä. Itselle parhaaksi suojaksi lukijat vinkkaavat vaatteita.
– Paras suojautumiskeino on pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet, nekin mieluusti vaikka hihan ja lahkeensuistaan ihoon teipattuna. Ja punkkitarkastus heti kotiin tultua – ulkona. Kissoille ja koirille käytän apteekista saatavaa punkkiainetta. Ei se aina täysin tehoa, mutta vähentää kuitenkin punkkien kiinnittymistä iholle, eräs kuopiolainen kommentoi.

Näin suojaudut punkeilta

  • Puutiainen, tutummin punkki, on hämähäkkieläimiin kuuluva pieni niveljalkainen. Punkki viihtyy parhaiten kosteilla ja metsäisillä alueilla, joissa on tiheä aluskasvillisuus.
  • Puutiainen on aktiivinen vähintään viiden asteen lämpötilassa.
    Puutiaiskausi kestää Suomessa tavallisesti jopa helmi-maaliskuusta joulukuuhun.
  • Hyvä suojautumiskeino on käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Laita housun lahkeet saappaiden tai sukkien sisään. Kun käytät vaaleita vaatteita, punkit on helpompi havaita. Myös päivittäinen punkkitarkastus on hyvä tehdä.
  • Pahimmillaan jo yksi punkinpurema voi tartuttaa TBE:n (Tick Born Encephalitis) eli puutiaisaivotulehduksen. Siihen ei ole hoitokeinoa, mutta taudilta voi suojautua rokottautumalla.
  • Rokotebussi Kuopiossa torilla seuraavan kerran 13.6. klo 12-19 ja 20.6. klo 12-19.
  • Lähde: Punkkiklinikka.fi