Antti Ruuskasen käsi kestää jo voimaheitot

Antti Ruuskasen valmentaja Jyrki Blom uskoo, että olympiamitalisti heittää pitemmälle kuin koskaan aiemmin. Kuva: Iris Hahn

Antti Ruuskanen Jyrki Blomista: ”Yllättävän lupsakka, vaikka ee oo ies savolaenen.”

Klassikan liikunnanopettajasta, kuopiolaisesta Jyrki Blomista tuli tänä keväänä vammojaan parannelleen keihään arvokisamitalisti Antti Ruuskasen valmentaja. Suomalaisille Blom ilmestyi kuin tyhjästä, kun hän alkoi urheiluruudussa kommentoida EM-mestarin heittovirettä. Blom itse on heittänyt parhaimmillaan yli 85 metriä ja hän on toiminut muun muassa Pihtiputaan keihäskarnevaalien rehtorina.

RUUSKASEN poika itse on tyytyväinen, kun hän sai tutun miehen remmiin. Nykyiseen valmentajaansa Antti sai tuntumaa ensimmäisen kerran käydessään Kuopiossa ammattikoulua ja osallistuessaan urheiluakatemian edeltäjän, oppilaitosten yhteiseen valmennusryhmään. Blom on ollut yksi keskeinen hahmo urheiluakatemiatyössä.
– Kyllä ”Blumi” on yllättävän lupsakka ja sillä on pilike silimäkulumassa, vaikka mies ee oo ies savolaenen. Hän kyllä suapi miehestä kaiken irti, veistelee Ruuskanen.
Valmentaja on hieman pettyneen oloinen, kun kuulee Ruuskasen arvioinnin hänen savolaisuudestaan.
– Ei näytä Antti pitävän minua vieläkään savolaisena, vaikka olen asunut Kuopiossa jo 30 vuotta, nauraa alun perin Vehkalahdelta kotoisin oleva Blom.

JO nuorena Ruuskanen oli erittäin nopea ja kimmoisa jaloistaan. Jos Ruuskanen saa yhdistettyä nopeutensa kahteen viimeiseen askeleeseen, syksyn EM-kisoissa keihäs voi lentää pidemmälle kuin koskaan aiemmin keihäsuran aikana. Valmentajan mukaan Ruuskanen on fyysisesti huippukunnossa.
– Antti on hypännyt pituutta lähes 5 metriä jo 9-vuotiaana ja hän päihitti poikasena monia pituushyppääjiä, joista myöhemmin tuli Suomen huippuja.
– Antin toipuminen on hyvällä mallilla. Rauhallisesta vauhdista hän veti Turkin leirillä maksimivetoja. Kun saamme hiottua kaksi viimeistä askelta ja Antti saa alitajunnastaan olkapään aristelun, keppi voi lentää pidemmälle kuin koskaan, arvelee Blom.

BLOMILLA oli hyvä hetki aloittaa valmennus. Hänen tyttärensä ovat jo sen verran isoja, etteivät he enää kaipaa isän kuljetuspalveluita. Valmennus ei vie kohtuuttomasti aikaa, koska Ruuskanen on jo niin kokenut urheilija, että hän osaa itsenäisesti huolehtia nopeus-, voima-, ja kimmoisuusharjoituksistaan.
– Hiomme pari kolme kertaa viikossa tekniikkaa. Olen mukana kisoja edeltävissä viritysharjoituksissa, kaikissa kesän kilpailuissa sekä tulevan talven leireillä, jos valmennuspestini jatkuu.

KAKSIKKO oppi tuntemaan toisensa syvällisemmin pari viikkoa sitten Turkin leirillä. Viikko hitsasi Blomin ja Ruuskasen henkisesti läheiseksi työpariksi. Ruuskasen asenteesta on muilla oppimista. Kahden harjoituksen päivinä Antti loikoili vain sängyssä ennen toista harjoitusta saadakseen treeneistä maksimihyödyn. Monet muut maajoukkueurheilijat ottivat selfie-kuvia uima-altaalla ja väsyttivät itseään auringossa.
– Antti oli Turkin maajoukkueen leirillä vahva hengen kohottaja myös muiden lajien urheilijoille.

RUUSKASEN henkinen vahvuus on näkynyt aina kilpailutilanteissa. Uransa alkupuolella hän jäi pari kertaa suurkilpailujen varamieheksi. Myöhemmin hän on todistanut arvokisoissa, että Pielaveden miehessä on paineensietokykyä ja kanttia venyä kovissa paikoissa maksimisuoritukseen.
Antti tähtää huipputulokseen 19.–22.7. Jyväskylän Kalevan kisoissa. Sitä ennen hän hakee kisatuntumaa muutamasta kisasta, joista päätetään lähiaikoina heittoharjoituksien palautteen perusteella.