Anu ei anna MS-taudin estää itseään liikkumasta

MS-tautia sairastavan Anu Hassisen salitreeni alkaa yleensä kuntopyörällä. Kuva: Inka Matilainen

Kuopiossa järjestetään erityisliikunnan päivä. Tarkoituksena on muistuttaa, että liikkumisen riemu kuuluu kaikille.

Kuopiolaisella Anu Hassisella on MS-tauti. Sairaus vaikuttaa Hassisen elämään niin, että liikkuminen on hidasta ja hänen näkönsä on heikko. Samoin myös lihaskunto heikkenee nopeasti, jos sitä ei pidä yllä. Siksi Anu harrastaakin jotain liikuntaa joka päivä, välillä kevyemmin, välillä rankemmin. Hän saa liikkumisesta paitsi fyysistä varmuutta sekä rohkeutta, myös suunnatonta henkistä iloa.
– Treenaan ja käyn erilaisissa liikuntaterapioissa täällä Kunto Kuopiolla. Kyllä se on joka kerta aivan valtava energiapaukku, jonka saan käytyäni täällä.

Mahdollisuus liikuntaan ja liikkumiseen pitäisi olla jokaisen perusoikeus. Kuitenkin osa ihmisistä kokee jäävänsä liikunnan riemun ulkopuolelle, koska heille ei ole tarjolla harrastusmahdollisuuksia, tai he itse ajattelevat, etteivät voi syystä tai toisesta harrastaa. Siksi Coronaria Kuntoutuspalvelut järjestää valtakunnallisen erityisliikkujan päivän ympäri Suomea tiistaina 18.6.
Kuopiossa tapahtuma järjestetään Väinölänniemellä kello 10–14. Päivään on järjestetty muun muassa erilaisia soveltavia liikuntakokeiluja, erilaisia pelejä ja pieniä suorituspisteitä. Tapahtumassa pääsee myös tutustumaan erilaisiin pyörätuoleihin ja tarjolla on virvokkeita.

Ajatuksena on, että erityisliikkujat pääsisivät tutustumaan erilaisiin liikunnan mahdollisuuksiin.
– Suomessa on paljon liikuntarajoitteisia, joille liikunnan harrastaminen on haastavaa erilaisista syistä johtuen. Kaikki kuitenkin hyötyvät liikunnan harrastamisesta, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Pyrimme löytämään erilaisia sovellutuksia pelien ja apuvälineiden kautta niin, että yhä useammat pääsisivät kokeilemaan uusia liikuntatapoja ja kokemaan liikunnan riemua, sanoo Coronaria Kuntoutuspalveluiden johtava fysioterapeutti Matti Auvinen.
Palvelupäällikkö ja fysioterapeutti Tiina Taskinen sanoo, että ajattelemme liikunnasta ja eri lajeista välillä hyvin suppeasti. Hänen mukaansa mikään laji ole esteellinen, kun sitä sovelletaan.
– Helposti mietitään putkinäöllä, että on vain tietyt lajit mitä voi harrastaa. Se ajatus voi olla omassa päässä tai ympärillä olevien ihmisten päässä. Pitäisi olla ennakkoluuloton asenne, sillä tekniikka mahdollistaa monen lajin harrastamisen myös erityisliikkujalle. Ja kun kokeillaan, niin se voikin olla aivan loistava juttu ja ihminen pystyy harrastamaan kuten muutkin ja saa tekemisen ja liikkumisen riemun.

Anu luopui jossain vaiheessa MS-taudin vuoksi rakastamastaan tanssiharrastuksesta. Hän kuvitteli, ettei voisi enää koskaan tanssia uudestaan.
– Sitten fysioterapeuttini puhui asiasta kollegalleen, joka on ollut aikoinaan ihan ammattitanssija, ja hänen kanssaan olen aloittanut tanssiharrastuksen uudestaan ja olen vielä oppinut paritanssia. Siitä tulee aivan äärettömän ihana olo.

Taskinen sanoo, että liikunnan harrastamisen mahdollisuus vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hän myös muistuttaa, että on ihmisen perustarve kuulua johonkin yhteisöön ja olla toisten kanssa tekemisissä.
– Kyllä se henkisellä puolella vaikuttaa negatiivisesti, jos jää ulkopuolelle esimerkiksi sen takia, että on jokin fyysinen rajoite. Kukaan ei halua olla huonompi kuin toinen.

Anu on samoilla linjoilla. Hän pitää tärkeänä, että kaikilla olisi samanlaiset mahdollisuudet harrastaa. Samalla hän toivoisi ihmisten muistavan, etteivät kaikki ole samanlaisia.
– Haittaako se oikeasti, jos joku vähän hitaammin punnitsee hedelmiä tai laittaa ostokset liukuhihnalle? Aina ei tarvitsisi olla niin kauhea kiire ja happamat marjat suussa. Enemmän voisi keskittyä hetkessä elämiseen.

Erityisliikunnan päivä

  • Tiistaina 18.6. kello 10–14 Väinölänniemellä.
  • Ohjelmassa erilaisia soveltavia liikuntakokeiluja, pelejä, suorituspisteitä, pomppulinna ja tarjoilua.
  • Mahdollisuus tutustua erilaisiin pyörätuoleihin ja muihin apuvälineisiin.