Arkeologiaa mökeillä

Tässä vaiheessa kevättä, kun aluskasvillisuus ei ole vielä noussut, ajan patinoimien kesämökkien tanhuvilla voi tutkia menneiden aikojen mökkielämää ja erityisesti sen suhdetta ympäristöasioihin. Tutkimustyön tuomat havainnot muistuttavat meitä aikakaudesta, jolloin ympäristövastuun kantaminen oli mökkeilijöille hankalaa. Kaikkiin niemiin, notkoihin ja saarelmiin ei päästy autolla. Puhumattakaan, että olisi omistettu peräkärry. Jätteiden lajittelu ja Jätekukon palvelut olivat vasta tulevaisuutta.
Kalastus lienee ollut muinaismökkeilijöille merkittävä lisäsärpimen tuoja. Todisteena tästä mökkiarkeologi kompastuu liiterin takaisessa maastossa turpeiden alla pilkottavaan, lyttyyn tallottuun ruosteiseen katiskaan. Yleensä niitä löytyy samalta paikalta useita. Jo esihistoriallisella mökkeilykaudella ymmärrettiin rakennusten maalaamisen suojaava sekä somistava merkitys. Siitä kertoo noin sadan metrin päähän pihapiiristä aikoinaan piilotettu esinekokoelma. Kuusivanhuksen juurelle oksakasalla naamioidut tyhjät maalipöntöt ovat kestäneet isältä pojanpojalle. Hyvällä onnella röykkiöstä saattaa vielä löytyä kiehtovilla etiketeillä varustettuja öljykanistereita, joita kannattaa kaupata tv:sta tutuille Vintage-valtakunnan veijareille. Vaikka mökkielämä oli vanhoina aikoinakin alituista raatamista, muistettiin välillä huilata. Kahvit nautittiin ilmeisesti postimyynnistä tilatulta puutarhapöydältä, jonka viimeisestä leposijasta on routa nostanut näkyville metalliset putkijalat, huussipolun reunaa koristamaan. Jälleenrakennus näyttää myös olleen tuttua entisajan mökkeilijöille. Rakennusjätteen sijoituspaikaksi useimmiten valikoitui lepikkoinen rantatöyräs, jonka tarjoamaan näkösuojaan päätyivät myös puhkipalaneet saunan kiukaat. Tällaista kohdetta on syytä lähestyä varoen. Puolilahossa lankussa törröttävän ruosteisen naulan uppoaminen kengän läpi jalkapohjaan saa aikaan melkoisen kironmenon ja pelon verenmyrkytyksestä. Lähtö lähimmälle terveysasemalle keskeyttää kaivaukset.
Mikä ei ole maasta tullut, ei ole maaksi tuleman. Jos ja kun sinne mökeille saa kohta mennä, otetaan peräkärry mukaan. Tätä arkeologian harjoittamista eivät koske muinaismuistolait.

Kirjoittaja on kuopiolainen hallitusamatööri, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.