Arvio: Miksi kuopiolaiset eivät äänestä omiaan?

Siilinjärveläisellä Sallamaarit Markkasella on edellisten vaalien äänimäärän vuoksi lupa unelmoida kansanedustajan paikasta. Kuva: Ismo Vornanen

Äänet kerätään pääasiassa kotikunnista. Kuopiolaiset eivät ole kovin uskollisia omille ehdokkailleen.

Pohjois-Savossa on noin 250 000 ja Pohjois-Karjalassa 166 000 asukasta. Kuopiossa on 117 000 asukasta ja Joensuussa 76 000 asukasta. Kuopiolaiset eivät ole kovin paikkakuntauskollisia äänestäjiä. Asukasluku ei ole näkynyt maakuntien ja kaupunkien painoarvossa tai edunvalvonnassa. Pohjois-Savo jakaantuu kolmeen erityiseen ”omien tyttöjen ja poikien alueeseen”: Ylä-Savoon, Keski-Savoon ja Kuopion seutuun. Varkaus on oma saarekkeensa. Vuoden 2015 vaaleissa lähes puolet kuopiolaisista äänesti muita kuin kuopiolaisia ehdokkaita.

Jyväskylästä on ollut ministereinä Susanna Huovinen (sd), Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Henna Virkkunen (kok.). Joensuuta on edustanut ministeriaitiossa Anu Vehviläinen (kesk.). Ketkä voisivat edellisten vaalien perusteella nousta Kuopion seudun kansanedustajiksi?
Keskustalta vapautuu runsaasti ääniä, kun mukana kisassa eivät ole enää kansanedustajat, Kuopion Markku Rossi, Iisalmen Seppo Kääriäinen ja Pielaveden Elsi Katainen.
Siilinjärveläisellä Sallamaarit Markkasella (30) näyttäisi olevan erinomainen sauma. Paavo Väyrysen ja Riikka Pakarisen Brysselin EU-avustajana toiminut Markkanen sai vuoden 2015 eduskuntavaaleissa peräti 3704 ääntä, Kuopiosta 1464 ja Siilinjärveltä 1415 ääntä, mikä oli suurin äänisaalis Siilinjärvellä.
Esimerkiksi Siilinjärvellä toiseksi sijoittuneen, kansanedustajaksi valitun Hannakaisa Heikkisen potti Siilinjärveltä oli 726 ääntä. Hänen kokonaisäänimääränsä oli 10 714. Kuopiolainen kansanedustajaehdokas Antti Kivelä sai viimeksi 2573 ääntä, joista 1730 kotikaupungista. Kivelä on ollut vaalien jälkeen nosteessa sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.

Demareiden Tuula Väätäinen putosi viime kierroksella eduskunnasta 4698 äänellä. Kuopiosta hän sai 2701 ääntä. Demarien kannatus ja Väätäisen pohjaluvut nostaa hänet vahvaksi kansanedustajaehdokkaaksi. Kilpasisko Tiina Kaartisella on kuitenkin vahva paikallisten demarien ja julkisen sektorin naisten tuki. Marjaana Mikkonen veti perussuomalaisissa 4714 ääntä, mutta seuraako äänet mukana, kun hän edustaa nyt vasemmistoa? Mikkosta ahdistaa ensikertalainen, puolueen vanhoja jääriä taakseen saanut Laura Meriluoto.

Kokoomuksen kansanedustajan, ryhmänsä varapuheenjohtaja Sari Raassinan painoarvo ministeriryhmän jäsenenä on kasvanut, mutta hänenkin kannatuksensa on Kuopion varassa. Raassina valittiin 3978 äänellä, joista Kuopion osuus oli 2974 ja esimerkiksi Joensuusta vain 89 ääntä. Kansanedustaja Markku Eestilä (kok.) veti 4578 ääntä ja Kuopiostakin 1724 ääntä. Eestilän ja Raassinan suurin uhka lienee maineensa politiikan ulkopuolelta saanut Marko Kilpi. Sivistynyt kulttuuripersoona ja maanviljelijä Antti Sarvela tekee Iisalmen suunnalla Eestilän elämän tukalaksi.
Vihreiden joensuulainen Krista Mikkonen ryöväsi viime vaaleissa Kuopiosta 1005 ääntä, vaikka kuopiolaisille oli tarjolla pitkään politiikassa ollut kuopiolainen, pätevä tohtorimies Harri Auvinen. Auvinen sai Kuopiosta 1810 ääntä ja kaiken kaikkiaan 2622 ääntä.
Kansanedustaja Sari Essayah (kd.) rohmusi vaalipiirissä 11 186 ääntä. Jos hän vetää jälleen jättipotin ja poistuu eduskunnasta mepiksi, saattaa kuopiolaislääkäri Björn Cederbergille avautua Arkadianmäen ovi, vaikka hän sai edellisissä vaaleissa vain 388 ääntä. Kuntavaalien Kuopion ykkönen Minna Reijonen (ps.) keräsi eduskuntavaleissa 2942 ääntä. Kun perussuomalaisten kannatus on kasvussa, kansan syvistä riveistä on yhdellä jälleen tilaisuus nousta eduskunnan eliittiin.
Miten käy sinisten Kimmo Kivelän äänille, joita rovastin laariin satoi perussuomalaisissa peräti 5145?

Äänimääriä Kuopiossa ja Joensuussa

  • Kuopiolaiset antoivat viime eduskuntavaaleissa 58 358 ääntä, joista kuopiolaisille ehdokkaille meni 28 610 (49 %).
  • Joensuulaisten kansanedustajien äänimäärät Kuopiosta: Krista Mikkonen 1005, Riitta Myller 625, Anu Vehviläinen 578 .
  • Kuopiolaisten äänimääriä Joensuusta: Marjaana Mikkonen 242, Sallamaarit Markkanen 241, Kimmo Kivelä 101, Sari Raassina 89, Pekka Niiranen 75, Antti Kivelä 47.