Asenneongelmaiset

Solidaarisuusjärjestö tilasi joulukuussa 2018 TNS Kantar Oy:ltä kyselytutkimuksen, johon vastaisi 1061 eri henkilöä ympäri Suomea. Kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä ja asenteita liittyen naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

Tulos oli järkyttävää luettavaa. Joka kolmas tutkimukseen osallistunut mies oli sitä mieltä, että lähisuhdeväkivallan kohteeksi joutuminen voi joskus olla naisen oma vika.

Tutkimustulos on tyrmäävä maassa, joka on julistettu tuhansia kertoja tasa-arvon mallimaaksi.

Fakta on, että Suomessa elää yli 700 000 lähisuhdeväkivallan kokenutta naista. Vuonna 2017 Suomessa kuoli 12 naista perheväkivaltaan.

Kohtaamani väkivallan tekijät eivät tunnu olevan itse mitenkään ylpeitä teoistaan, vaan tekijöiden olemusta leimaa enemmänkin häpeä ja vaikeneminen. En uskokaan, että kyselyyn vastanneet ovat itse kaikki väkivallan tekijöitä, vaan kyseessä on laajempi asenneongelma. Sama logiikka pätee usein raiskauksista keskusteltaessa. Raiskauksen uhreja syyllistetään vuodesta toiseen kertomalla, että uhrin pukeutuminen, päihtymys tai väärään seuraan ajautuminen ovat syitä väkivaltaiseen tekoon.

Kun naisuhreista yritetään käydä Suomessa julkista keskustelua, sitä kokemukseni mukaan sabotoidaan systemaattisesti vaatimalla keskustelemaan samalla myös miesten kokemasta väkivallasta. Mies joutuu naista todennäköisemmin katuväkivallan kohteeksi, mutta se ei millään tavalla vähennä tarvetta käsitellä naisiin kohdistuvaan lähisuhdeväkivaltaan liittyviä syitä ja asenteita julkisuudessa.

Ongelmallista on myös se, että aihepiirin liittyvästä julkisesta keskustelusta puuttuvat miehet. Mihin ovat jääneet julkisesta keskustelusta ne miehet, jotka eivät kuulu ns. kukkahattusarjaan allekirjoittaneen tapaan?

Voisiko joku jalkapalloilija tai toimitusjohtaja nostaa omaa profiiliaan tuomalla esille niiden miesten äänen, jotka eivät hyväksy puolison harjoittamaa väkivaltaa?

Haluan myös muistuttaa, että lähisuhdeväkivallan puheeksi ottaminen ei tee sinusta sukupuolesi petturia.

Kirjoittaja on tosielämän mielensäpahoittaja.