Atte Hoivala tekee yksin Aasian matkoja

Reppureissaajan pitää oppia kärsivälliseksi, Atte Hoivala sanoo. Kuva Ismo Vornanen

Entisen liigapelaajan kurinalainen elämä on muuttunut kiireettömäksi reppureissaamiseksi.

Jalkapalloilija Atte Hoivala (25) lopetti Veikkausliiga-uransa varsin nuorena. Nykyisin hän käy välillä töissä ja välillä toteuttaa intohimoaan reppureissaamista Aasian maissa. Hoivala on jo kolmesti vaeltanut rinkka selässä Aasian maissa. Häntä viehättää Aasian kaupunkien katukeittiöt, kotkottavat kanat, löntystelevät lehmät ja jopa majesteettisten norsujen kulkeminen autojen ja taksien seassa.

KUOPIOLAINEN on nähnyt tukun isoja kaupunkeja, kuten Bangkokin, Kuala Lumpurin, Delhin ja Mumbain.
Hoivala nauttii Aasian reppureissulla vapaudesta, aikatauluttomuudesta, äänien ja värien kaoottisuudesta.
– Jos jokin paikka miellyttää, viivyn pidempään. Jos taas ei, nostan repun selkään ja jatkaa matkaa uusiin seikkailuihin, kertoo Hoivala.

AASIAN viehätys alkoi jo peliuran aikana, jolloin Hoivala kävi ensimmäisen kerran kiertämässä kaverinsa kanssa Thaimaassa kuukauden. Hän pohdiskeli mielessään, että jos Thaimaa on jo näin erilainen kuin Eurooppa, millaisia mahtavat olla muut Aasian maat. Aasian kiertämisestä syntyi unelma.

KESÄN 2015 Hoivala paiski töitä ja tienasi rahaa seuraavalle matkalle. Syksyllä alkoi sitten 3,5 kuukauden mittainen, edellistä pidempi reppureissu. Matka alkoi jo tutusta Thaimaasta. Sitten kierros jatkui Indonesiaan, Laosiin ja Kambodzaan.
– Ensimmäisen kuukauden vietin Indonesian rannoilla surffaillen ja rantalomaa viettäen. Kun kyllästyin rantaelämään, jatkoin kiertämistä. Asuin pääosin edullisissa yhteismajoituksissa, dormitorioissa. Niissä tapasin saman henkisiä reppureissaajia, joiden kanssa vaihdettiin matkakokemuksia.

KUN matkamies väsyi liialliseen sosiaalisuuteen majoitustiloissa ja myös paikallisten ihmisten uteliaisuuteen, hän vetäytyi hetkeksi omaan yksityisyyteensä.
– Kun alkoi tuntua siltä, että haluan välillä olla omissa oloissani, otin bunglow-majoituksen, jossa sain olla yksin. Aasian reissuilla menee noin tonni kuukaudessa asumiseen, matkustamiseen ja elämiseen.

MATKUSTELU on joskus myös raskasta. Välillä joutuu pilkkimään yöbusseissa ja joskus roikkumaan pitkiä aikoja lentokentillä.
– Aina matkoilla ei kaikki toimi niin kuin on itse suunnitellut. Reppureissaajalla ei saa olla kiirettä ja pitää oppia kärsivälliseksi.
Välivuoden jälkeen Hoivala pelasi vielä yhden kauden ajan vuonna 2016 Marko Rajamäen valmentamassa KuPSin joukkueessa. Pelejä kertyi kymmenen, mutta sitten liigapelit saivat jäädä ja jälleen hän lensi Aasiaan, mutta nyt maihin, joissa ei ollut ennen käynyt.
– Olin reissussa yksin 4 kuukautta. Tällä kertaa kiersin Intiassa ja kävin sekä Malesiassa, Sri Lankassa ja Myanmarissa.

INTIASSA välimatkat ovat pitkiä. Kerran Hoivala esimerkiksi kuunteli kiskojen kolinaa 35 tuntia täydessä vaunussa Mumbaista Chennaihin.
– Intiassa on vielä enemmän hajuja ja vastakohtia kuin muualla Aasiassa. Suurkaupungeissa näkee, millaista selviytymistaistelua ihmiset käyvät pysyäkseen hengissä. En ole kyllästynyt reppureissaamiseen. Reissaaminen on jättänyt jonkinlaisen kaukokaipuun.