Aurinkokunnan pienoismalli valmistui

Juho Korhonen seisoo tähtitornin juurella, jonka kupoli on pienoismallissa Aurinko. Kuva: Laura Töyräs

Kesällä Huuhanmäen tähtitornilla järjestetään aurinkonäytöksiä.

Kuopion tähtitieteellinen seura Saturnus on rakentanut tähtitorninsa ympäristöön aurinkokunnan pienoismallin. Idea mallinnuksesta syntyi tähtitornin kupolista, joka muistutti Aurinkoa.
– Siitä keksimme idean yhdessä Saturnuksen hallituksen kanssa. Olimme miettineet, miten voisimme kehittää tornin aluetta ja tehdä harrastuksesta enemmän ympärivuotisen. Nyt kuka vain voi tutustua pienoismalliin vaikkapa lenkin yhteydessä, puheenjohtaja Juho Korhonen kertoo.

AURINKOKUNNAN kokoa on todella hankalaa käsittää vain sanallisesti ilmaistuna.
– Halusimme tehdä havainnollistavan pienoismallin. Nyt etäisyyksiä ja kokoja voi hahmottaa vähän paremmin. Planeetat ovat oikeassa kokoluokassa toisiinsa nähden.
Myös planeettojen välimatkat suhteessa toisiinsa ovat oikeat. Välimatkat on tosin laskettu eri mittakaavassa kuin planeettojen koot.
– Jos olisimme tehneet etäisyydet samassa suhteessa kuin koot, Neptunus olisi löytynyt jostain läheltä Siilinjärveä, Korhonen nauraa.
Nyt kaikki planeetat löytyvät tien varresta matkalla ylös tähtitornille.

HUUHANMÄEN tähtitornilla järjestetään kesäaikaan aurinkonäytöksiä. Näytöksissä katsotaan aurinkohavainnointiin tarkoitetulla kaukoputkella Aurinkoa.
– Auringon pinnalla voi nähdä muun muassa auringonpilkkuja ja auringonpurkauksia. Ne muuttuvat jopa tuntien kuluessa, joten Aurinkoa kannattaa käydä katsomassa monessa näytöksessä, niin muutokset voi nähdä. Aurinko on mielenkiintoinen kohde, koska monet muut kohteet ovat hyvin muuttumattomia. Galaksit ja planeetat saattavat olla vuosikausia samannäköisiä, Korhonen avaa.

  • Aurinkonäytökset tähtitornilla klo 13–14: 17.6., 1.7., 15.7., 29.7. Ajantasainen tieto seuran Facebook-sivulta.