Bangladeshilaiset juhlivat uutta vuotta

Kuopiossa asuvat bangladeshilaiset järjestävät kaikille avoimen uuden vuoden tapahtuman. Kuvassa tapahtuman järjestäjiin kuuluvat Tanzina Zaman poikansa Taraz Tahmidin kanssa, Nadia Afrin, Prosanta Singha poikansa Swastik Singhan kanssa, Joya Lota Sarker ja Dolon Rahman. Kuva: Aija Pirinen

Kuopion bangladeshilaiset järjestävät kaikille avoimen Pahela Baishakh -juhlan Neulamäen nuorisotalolla.

Kuopiossa asuu arviolta kolmisenkymmentä bangladeshilaista.
Yksi heistä on kuusi vuotta Kuopiossa asunut Nadia Afrin, joka tuli Suomeen suorittamaan jatko-opintojaan. Lääketieteen tohtoriopiskelija viimeistelee parhaillaan yliopistolla väitöskirjaansa.
– Minulla oli haaveena suorittaa jatko-opintoja jossakin Euroopassa ja erityisesti minua kiinnosti Pohjoismaat.
Nadia tunsi erityistä kiinnostusta Suomea kohtaan, sillä hän oli Bangladeshissa ystävystynyt erään suomalaisnaisen kanssa.
– Olin myös kuullut, että Suomessa koulutuksen taso on todella hyvä. Niinpä hain tänne suorittamaan jatko-opintojani.
Nadian tavoite oli olla Suomessa vain pari vuotta, mutta hän viehättyi Kuopiosta niin paljon, ettei kiirettä kotiinpaluulle ole ollut.
– Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja rauhallisia.

Kuopion pieni bangladeshilaisten joukko pitää tiivistä yhteyttä ja tapaa toisiaan esimerkiksi yhteisten ruokailujen merkeissä. Nyt he Nadian johdolla ovat järjestämässä Kuopioon kenties historian ensimmäistä kaikille avointa bangladeshilaista juhlaa. Neulamäessä pääsiäisviikolla järjestettävä bengalilaisen kalenterin uudenvuodenjuhla Pahela Baishakh on avoin kaikille kuopiolaisille.
– Haluamme esitellä kuopiolaisille värikästä kulttuuriamme. Toivomme, että mahdollisimman moni tulee paikalle tutustumaan perinteisiimme. Samalla itse juhlimme omaa kulttuuriamme ja välitämme sitä eteenpäin lapsillemme, Nadia ja tapahtuman muut järjestäjät kertovat.

Bangladesh oli pitkään osa Intiaa ja Pakistania, kunnes se itsenäistyi vuonna 1971.
Reilu 160 miljoonan asukkaan maassa enemmistö on muslimeja, mutta maassa on myös runsaasti hinduja, kristittyjä ja buddhalaisia. Huhtikuussa Kuopiossakin järjestettävä Pahela Baishakh on Bangladeshissakin kaikkien uskontojen yhteinen juhla.
Bangladeshissa juhlaa vietetään aina 14. huhtikuuta, mutta Kuopion juhla järjestetään tilavarausten vuoksi 18. huhtikuuta.
– Pahela Baishakhissa juhlitaan uuden vuoden alkua. Bangladeshissa kyseisenä päivänä ihmiset heräävät aikaisin, tapaavat toisiaan, syövät hyvää ruokaa, laulavat ja tanssivat. Juhlan perinteisiin kuuluu myös erilaiset tiikerihahmot, sillä tiikeri on maamme kansalliseläin, järjestäjät kertovat.

Kuopion juhlassa ohjelmassa on tanssia, laulua ja perinteisiä bangladeshilaisia pelejä. Juhlassa esitellään myös bangladeshilaisia käsitöitä, koruja ja asuja. Järjestäjät ovat tilaisuutta varten tilanneet itselleen Bangladeshista perinteiset puna-kultaiset juhla-asut. Tarjolla on myös perinteisiä bangladeshilaisia ruokia.
– Bangladeshilainen kulttuuri on saanut paljon vaikutteita Intiasta ja muista Aasian maista. Mutta meillä on oma bengalin kieli.

Vaikka Nadia viihtyy Kuopiossa hyvin, on hänen tavoitteenaan jossain vaiheessa palata Bangladeshiin. Hänen haaveenaan on opettaa siellä lääketiedettä tuleville lääketieteen opiskelijoille ja osallistua tällä tavoin maansa rakentamiseen.
– Bangladeshissa iso enemmistö väestöstä on 20–25-vuotiaita nuoria. Eli tulevaisuuden tekijöitä siellä on paljon.

  • Bangladeshilainen Pahela Baishakh -juhla Neulamäen nuorisotalolla (Juontotie 8) to 18.4. kello 19.30–22.