Barressa yhdistyvät baletti ja pilates

Barressa pakarat saavat poltetta. Kuvassa barreohjaaja Lina Patrikainen. Kuva: Patrikaisen arkisto

Lina Patrikainen toi barren Kuopioon.

Barre on yksi tämän syksyn kuumista trendilajeista. Lajia harrastetaan jo eri puolilla maailmaa ja pieniä barrestudioita on ilmestynyt moniin suuriin kaupunkeihin.
Kuopioon lajia on tuomassa Lina Patrikainen, joka hiljakkoin valmistui ensimmäisten joukossa barreohjaajaksi Helsingin Barre Academystä.
– Barresta on olemassa useita eri tyylisuuntia. Itse ohjaamani barre perustuu Lotte Berkin vuonna 1959 kehittämään lajiin. Suomeen sen toi Säde Kajovaara, joka on järjestänyt ohjaajakoulutuksia viime keväästä lähtien.

Lajina barre muistuttaa baletin ja pilateksen yhdistelmää. Barressa käytetään balettitreeneistä tuttua tankoa ja treeni perustuu myös baletin tankoharjoitteisiin.
– Barre ei kuitenkaan ole mitään balettiliihottelua, vaan tosi kovaa treeniä, Lina vakuuttaa.
Barressa pyrkimys ei ole venyttää kehoa ääriliikkeisiin. Päinvastoin barressa tehdään pientä lihastyötä ja käytetään pieniä liikelaajuuksia ja virtaavaa liikettä.
Tavoitteena on kehon syvien lihasketjujen sytyttäminen, keskivartalon tuen ja pakaralihasten vahvistaminen. Treeni ei sisällä hyppyjä tai koreografiaa ja koko tunnin ajan pysytään pääosin samassa paikassa.
–Mitä paremmaksi oma tekniikka kehittyy, sitä rankemman treenin saa. Laji kehittää erityisesti pakaroita, reisiä ja vatsan syvimpiä lihaksia.

Lina sanoo, että barre on tehokasta terveysliikuntaa ja se sopii kaikille.
– Sitä käytetään jopa kuntouttavana harjoittelumuotona esimerkiksi selän, polven, lonkan tai vaivasenluun ongelmissa. Barressa tullaan tietoisiksi kehon linjauksista ja terveellisistä liikelaajuuksista, Lina kertoo.
Balettitangon lisäksi barressa voidaan hyödyntää kevyitä käsipainoja, pilatespalloa ja kuminauhoja.
Lina on pitänyt barresta muutamia näytetunteja liikunta- ja fysiostudio Tempossa, missä myös käynnistyy vakiotunnit syyskuussa.