Cheer Stars Flame pyrkii lajinsa huipulle

Cheer Stars Flame sai pari viikkoa sitten parhaat mahdolliset pisteet Summer Cheer Cupissa. Kuvassa vasemmalta Pauliina Pyrrö, Emilia Hentunen, Emilia Haapalainen ja Milla Lipponen. Kuva: Jutta Jauhiainen

Neljä cheerleadingiin koukkuun jäänyttä naista muodostavat kunnianhimoisen stuntteja tekevän ryhmän.

Milla Lipponen, 24, Emilia Haapalainen, 20, Emilia Hentunen, 18 ja Pauliina Pyrrö, 16, viettävät lähes kaiken vapaa-aikansa cheerleadingin parissa. He kuuluvat Cheer Stars ry -urheiluseuraan ja muodostavat stuntteja tekevän ryhmän nimeltä Cheer Stars Flame. Kunnianhimoinen nelikko on ollut kasassa muutaman kuukauden ja heillä on selkeät yhteiset tavoitteet. He aikovat pyrkiä lajinsa huipulle.
– Olemme tunteneet toisemme jo monta vuotta. Olen ollut kaksi aiempaa vuotta Pauliinan valmentaja, mutta nyt kun hän siirtyi seniori-ikäisiin, päädyimme sitten samaan joukkueeseen, Lipponen kertoo.
Nuoria naisia yhdistää kiinnostus stuntteihin. Cheerleadingissa osa-alueina on myös huuto ja akrobatia, mutta Flame keskittyy pelkästään nostoihin ja heittoihin.

LIPPONEN kertoo cheerleadingin olevan todella monipuolinen ja haastava joukkuelaji. Joukkueen on tehtävä yhteistyötä ja ryhmähengen on oltava hyvä. Lajia voi kehittää itsekin, ja aina voi myös oppia jotakin uutta. Taidot ovat vaativia ja lajissa vaaditaan sekä fyysistä että henkistä kanttia. Cheerleadingia harrastavalla täytyy olla hahmotuskykyä ja uskallusta tehdä asioita ja kisatilanteissa paineensietokyvyn täytyy olla hyvä. Jokainen naisista omaa jo pitkän kisataustan. Kaikki heistä ovat kilpailleet ulkomaita myöten. Flame on tähän mennessä osallistunut kaksiin kisoihin. Huhtikuussa oli Itä-Suomen aluekilpailuihin ja pari viikkoa sitten Summer Cheer Cupiin, jossa kilpaili yli 100 joukkuetta. Flame sai lauantaina korkeimmat pisteet kaikista sarjoista.
– Summer Cheer Cup olikin ryhmämme tämän kevään päätavoite. Tällä hetkellä meillä on menossa peruskausi, eli harjoittelemme kesän aikana uusia taitoja. Syksyllä tulee sitten syyskilpailut ja joulukuussa järjestetään kilpailut Göteborgissa, joihin olisi mahtavaa päästä kilpailemaan, Lipponen kertoo.

LIPPOSEN mukaan cheerleading on Pohjoismaissa kasvava laji, ja taso Suomessa on todella korkea. Vuoden alussa Suomi voittikin cheerleadingin maailmanmestaruuden. Tällä hetkellä Suomessa on 52 jäsenseuraa ja harrastajia on jo lähes 10 000.

FLAME treenaa viikossa noin 2–3 kertaa, eli sen mitä valmennusten ja muiden treenien ohella ehtii. Asiaa helpottaa ryhmän pienuus, joten heidän on helppo sovitella treenejä jokaisen menojen mukaan. Naiset muistelevat hymyillen, kuinka aikoinaan ovat löytäneet lajin. Pauliina oli kiinnostunut cheerleadingista äitinsä näyttämän lehti-ilmoituksen johdosta, muut ovat lähteneet kokeilemaan lajia kaverinsa kautta.
– Todella nuorina olemme kaikki tämän aloittaneet, ja totaalisesti jääty koukkuun, Lipponen nauraa.

MIKÄ cheerleadingissa sitten on niin koukuttavaa? Lipponen kertoo koukuttuneensa siihen adrenaliiniryöppyyn, minkä lajista saa. Etenkin kisatilanteissa, ennen omaa vuoroa hän kertoo miettivänsä, miksi on taas laittanut itsensä tällaiseen tilanteeseen, mutta kun pääsee matolle tuomareiden eteen, tunne on jotakin uskomatonta. Muut naiset kertovat uusien asioiden oppimisen, joukkuekavereiden sekä motivaatiota ylläpitävien haasteiden olevan cheerleadingin parhaita puolia.
– Kisamatkat itsessään on jo kokemus ja elämys, kun päästään yhdessä reissuun. Minulle cheerleading antaa myös hyvää mieltä, ja treenit ovat aina päivän kohokohta. Voisin sanoa, että näiden tyttöjen kanssa treenaaminen on yhtä juhlaa.