Citykarhun kohtalo ratkaistaan tällä viikolla

Karhun kohtalosta päätetään loppuviikosta. Sitä lähdetään joko karkottamaan tai se lopetetaan. Arkistokuva: Eva Koivumäki

Poliisi toivoo, että kaikki havainnot karhusta ilmoitetaan heti hätänumeroon. Mikäli karhu ei lähde itse pois taajamasta, se karkotetaan tai lopetetaan.

Maanantaina ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen poliisista kertoi, että viimeisin havainto Puijolle eksyneestä karhusta oli sunnuntai-illalta kahdeksan aikaan Kelokujalta. Jälkien koon perusteella poliisi arvioi karhun olevan nuori, noin 2–3-vuotias yksilö. Sukupuolesta ei ole tietoa, mutta sillä ei ole tässä tapauksessa merkitystä.
– Pidetään peukkuja, että karhu lähtisi itse pois taajama-alueelta. Viimeisin havainto on läheltä rantaa, joten uimalla se pääsisi Ranta-Toivalaan tai Laivoon, jolloin se ei olisi enää taajamassa, eikä näin ollen enää uhka, Pohjolainen sanoo.
Puijolle karhu ei voi missään nimessä jäädä. Siellä se on liian iso riski.
– Vaikka Puijo on suuri 500 hehtaarin alue, ei siellä ole sijaa suurpedolle. Puijolla liikkuu päivittäin satoja ihmisiä ja se on hyvin tärkeä alue keskellä taajamaa, joten turvallisuusviranomaisen näkökulmasta karhu on liian iso uhka. Puhuimme kollegoiden kanssa esimerkiksi siitä, minkä vaaran karhu aiheuttaa, jos se on vaikka pyöräreitillä ja säikähtää ohi ajavaa pyörää. Jos peto kokee olonsa uhatuksi, se saattaa jopa hyökätä.

Karkotettava tai lopetettava

Mikäli karhu ei itse ymmärrä lähteä taajamasta, täytyy se joko karkottaa tai lopettaa. Lopettaminen on aivan viimesijainen vaihtoehto, ja siksi karhulle onkin nyt annettu hyvin aikaa yrittää itse poistua taajamasta. Mikäli karhu oleilee taajamassa vielä loppuviikosta, on tilanteeseen alettava miettiä ratkaisua.
– Näköhavainnot ovat meille erittäin tärkeitä, jotta pysymme perässä, missä karhu liikkuu. Mikäli karhusta tekee havaintoja, toivomme, että niistä ilmoitetaan heti poliisille soittamalla 112.
Käytännössä karhun karkottaminen ei taajama-alueella tule olemaan kovin ongelmatonta. Karhulle tulisi aiheuttaa paine poistua, mutta se ei välttämättä poistu siihen suuntaan, mihin ihminen haluaisi. Paine olisi helpointa aiheuttaa koirilla, mutta taajamassa niitäkään ei voi oikein päästää riskittömästi irti.
– Lisäksi voimme käyttää värikuula-aseita karkotukseen. Viimesijainen vaihtoehto on karhun poistaminen. Karkotuksessa tai poistamisessa poliisin apuun tulevat metsästäjät, joilla on tarvittavat välineet.