Digitalisaatio syrjäyttää

Olemme siirtyneet nopeassa tahdissa monessa arkisessa palvelussa sähköisiin välineisiin. Kuulun itse niihin ihmisiin, jotka pyrkivät ottamaan heti uudet palvelut käyttöön. Tämän kesän arkisin digitaalinen palvelu, jota olen heti hyödyntänyt, on Kuopion kaupungin Vilkku-sähköpyörä. Kyse on pyörästä, jonka käyttöoikeus rekisteröidään sähköisesti, ja jonka toimintoja ohjataan puhelimen ohjelman kautta. Pyörän saa käyttöönsä omistamalla älypuhelimen, nettiyhteyden, pankkikortin, sähköpostin sekä sähköisen pankkipalvelun.

Vilkku-sähköpyörät ovat toimineet hyvin ja niistä on ollut minulle paljon iloa. Pyörät tarjoavat ilmastoystävällisen tavan liikkua kaupungin sisällä pienellä vaivalla niille, jotka eivät halua tai pysty hankkimaan omaa sähköpyörää.

Yksi asia kuitenkin harmittaa. Olen huomannut, että on paljon seniori-ikäisiä kaupunkilaisia, jotka eivät ole saaneet otettua pyörää edes kokeiltavaksi, koska he eivät omista pyörän käyttöön tarvittavia välineitä tai sopimuksia. Tai jos välineet ovatkin olleet olemassa, niin pyörän käyttöönotto saattaa olla teknisesti liian vaikeaa. Olemme siis tässä tapauksessa tehneet yksinkertaisesta palvelusta, pyörällä ajamisesta, digitalisoinnin kautta osin mahdottoman käyttää.

Samankaltainen arkipäivän syrjäyttävä digitalisoitu palvelu on yhä useammin oma pankki. Moni seniori maksaa laskunsa pankin konttorissa järkyttävillä palvelumaksuilla muutaman aukiolotunnin puitteissa.

Me, joilla on kykyä ja varaa hoitaa omat pankkiasiat sähköisesti, voimme hoitaa lähes kaiken maksuliikenteemme ja pankkiasiamme pelkän puhelimen kautta maksamatta siitä mitään. Tämäkään eriarvostava kehitys ei tunnu reilulta. Omien rahojen säilyttämisestä ja laskujen maksamisesta näyttää tulleen vaikeasti ylläpidettävä peruspalvelu, josta perinteisemmät pankkien asiakkaat joutuvat maksamaan huomattavasti muita enemmän.

Tiedän ettei palveluiden tekninen kehitys lopu tähän, eikä jokainen meistä pysy kehityksessä mukana. Digitalisointi ei saa tarkoittaa sitä, että tehokkuuden ja trendikkyyden varjolla estetään arkisten palvelujen käyttäminen.

Kirjoittaja on tosielämän mielensäpahoittaja.