”Ei tornitaloa pilaamaan Kuopionlahtea”

Urkki Keinänen näyttää, kuinka uusi kongressihotelli nousisi entiselle parkkipaikalle. Kuva: Laura Töyräs

Pro Kuopionlahti -yhteisön mielestä Kuopionlahti ei ole oikea paikka 21-kerroksiselle kongressihotellille.

Kuopionlahden kongressihotellisuunnitelmat herättävät edelleen kiivasta keskustelua. Vastikään perustettu Pro Kuopionlahti – Ei pilvenpiirtäjiä Kuopionlahden rannalle -yhteisö kerää nyt jäseniä Facebook-sivulleen ja allekirjoituksia adressiin. Yhteisön nokkamiehenä on monitoimimies ja Kuopionlahden rannalla itsekin asuva Urho ”Urkki” Keinänen.
– Meillä ei ole mitään Kuopionlahtea kehittävää hanketta vastaan, vaan olemme ainoastaan sitä vastaan, että sinne tulisi tornitalo. Arkkitehtikilpailun voittanut ehdotus ”Jukebox” oli mielestämme hyvä. Siinä kongressihotelli oli esitetty maksimissaan 14-kerroksiseksi ja tyylikin oli sopiva. Miksei sitä suunnitelmaa olisi voitu parannella, vaan hotelli piti kokonaan muuttaa uudenlaiseksi? Keinänen ihmettelee.

JUKEBOXIN voiton jälkeen kaavatyötä jatkettiin niin, että kaupunki tilasi kilpailun voittaneelta työryhmältä kaavatyön tueksi vielä kuusi erilaista vaihtoehtotarkastelua. Uusissa vaihtoehdoissa radikaalein ehdotus oli 21-kerroksinen kongressihotelli. Hotellin paikkana on nykyinen Musiikkikeskuksen parkkipaikka.
– Olemme tavanneet kaavoittajien kanssa muutaman kerran, ja kun he viimeksi tuntuivat olevan tornitalon kannalla, päätimme perustaa Pro Kuopionlahden.
Yhteisö ei ole yksiselitteisesti kaikkia tornitaloja vastaan, mutta Kuopionlahti on heidän mielestään väärä paikka tornitalolle.
– Tornitaloja voisi rakentaa muualle. Eikö esimerkiksi kehittyvä Mölymäki olisi parempi paikka tornitalolle? Mäeltä voisi sitten laskeutua hieno suuri ja valaistu portaikko Kuopionlahdelle. Ei olisi pitkä matka Musiikkikeskuksellekaan sieltä portaita pitkin, Keinänen heittää.

KEINÄNEN on aina asunut Kuopionlahden rannalla ja muistaa hyvin sen historiaa.
– Olen tehnyt yhteistyössä ystävien kanssa kirjan Aarneenkallionkadusta ja Niiralasta, ja nyt olen tekemässä kirjaa Väinölänniemestä. Alunperin Aarneenkallion seutu oli kaavoitettu huvila-alueeksi, Keinänen muistelee.
Pro Kuopionlahti -porukan mielestä Kuopionlahti on oikea kulttuurillinen pyhättö, jota ei saa pilata sinne sopimattomalla tornitalolla. Se tukkisi ja pilaisi maiseman, sekä olisi väärin historiallisia arvoja kohtaan.
– Lisäksi luulisi olevan hankalaa rakentaa massiivista tornitaloa sinne, koska se on entinen lahden pohja, Keinänen tuumaa.

PRO Kuopionlahti -yhteisön jäsenet kantavat myös huolta alueen liikennejärjestelyistä. Heidän mielestään Kirkko- ja Kuopionlahdenkatujen tulisi säilyä koskemattomina, eikä niitä saisi katkaista. Myös nykyinen väylä Tasavallankadulta liikenneympyrään ja Puijonkatua pitkin Toriparkkiin on heidän mielestään toimiva.
– Vielä kun saataisiin kunnon rantakatu viemään Väinölänniemelle, Keinänen haaveilee.

EHDOTTAAPA Keinänen sellaistakin, että Kuopionlahden kehittäminen aloitettaisiin Lumitin uuden lukiorakennuksen rakentamisella, ja hotellikompleksia tuumattaisiin vasta sen jälkeen.
– Nämä ovat kalliita investointeja. Aloitettaisiin Lumitilla ja seurattaisiin kustannuksia, kun kustannusarviot eivät aina onnistu pitämään paikkaansa, Keinänen kuittaa.
Lisäksi hän kantaa huolta siitä, miten Kuopiossa riittää kysyntää kahdelle kongressipaikalle. Nykyisin Musiikkikeskuksen salia voidaan käyttää kongressikäytössä.
– Jos viereen tehdään valtavat kongressitilat, miten käy, riittääkö kysyntää molemmille? Jos tilat kilpailevat keskenään, toinen jää väistämättä kakkoseksi ja vähemmälle käytölle. Eikö tässä ole ajateltu nokkaa pidemmälle?
Nyt Pro Kuopionlahti -ryhmä odottaakin mielenkiinnolla kuopiolaisten kunnallispoliitikkojen kannanottoja ja keskustelua Kuopionlahden rakentamisesta.

Tuleeko tornitalo

  • Kuopionlahden arkkitehtuurikilpailun voitti viime vuoden keväällä ehdotus ”Jukebox”.
  • Kaavatyötä on jatkettu voittajatyön sekä saatujen kannanottojen pohjalta.
  • Kaupunki tilasi vielä kuusi jatkoehdotusta kaavatyön tueksi.