Eka kerta voi riittää

Helsingin Sanomissa uutisoitiin, kuinka Lahdesta on tullut Suomen huumesatama ja kuinka aine vaihtaa omistajaa kauppakeskuksessa keskellä kirkasta päivää. Jutussa 20 vuotta huumeita käyttänyt, nyt entinen narkomaani Pasi Tuomaila kertoo, missä kauppaa Lahdessa käydään ja kuinka huumeiden käyttö on muuttunut.
Vaikka käyttöä on ehkä vähemmän kuin Lahdessa, ei Kuopiokaan ole lintukoto. Käytettyjä ruiskuja löytyy niin roskiksista kuin lasten leikkipuistoistakin. Sekavat kulkijat ovat arkipäivää ja välillä kadunnurkalla näkee kohtaamisia, josta voi vain arvailla, mitä kädestä käteen liikkuu.
Huumeiden käyttö on yleisesti lisääntynyt Suomessa ja niitä käyttävät yhä nuoremmat. Tulevaisuuden sukupolven päihdeongelmana ei todennäköisesti esiinny alkoholi vaan huumeet. Saatavuus ei ole ongelma, sillä nykyisin huumeita voi tilata netistä lähes yhtä helposti kuin normaalista verkkokaupasta.
Vankilassa istunut ja kadulla asunut Tuomaila sanoo Helsingin Sanomien jutussa, että nuorille on turha kertoa, mitä huumeet ovat. He tietävät sen todennäköisesti paremmin kuin vanhemmat itse. Nuorille täytyy kertoa, mitä huumeista voi seurata.
Kukkahattutädin sanoja ehkä, mutta se eka kertakin voi riittää. Esimerkiksi tapaus, jossa nuori meni elämänsä ensimmäisestä marisätkästä totaalisen sekaisin. Hän näki niin paljon vihreitä miehiä, että hakeutui seuraavana aamuna suoraan katkolle. Onneksi. Kaikki eivät sinne ajoissa pääse.
Ihmisten kallonsisus ei ole kaikilla niin lujaa tekoa, että sille voisi tarjota mitä vain, ilman että tuntuu missään. Ne kallonsisukset ovat lopulta kehomme haurain osa.

Kirjoittaja on toimittaja.