El huplata ny!

Nyt jos koskaan on Kuopion urheilukansalla auvoisat päivät. Tällä hetkellä useassa eri palloilulajin pääsarjassa jytää kuopiolainen joukkue. Welhojen, KalPan ja LEKA Volleyn sarjat ovat juuri käynnistyneet, Pallokissat futaa naisten yläloppusarjassa ja KuPSin tulikuumaa mitalitaistelua on viisi kierrosta jäljellä. Tähän poppooseen kun lisätään jenkkifutiksessa Vaahteraliigaan vakuuttavasti noussut Steelers, niin voidaankin puhua suomalaisesta palloilulajien huippukaupungista. Vielä kun Puijon Pesis jyrää ihtensä Superpesikseen, niin värisuora alkaa olemaan valmis.

Jos on savolaiselle penkkiurheilijalle katettu pöytä koreaksi, niin kyllä kelpaa myös seurojen hymyillä. Kuopiolaisilla joukkueilla on nimittäin vahva kannatuskulttuuri tukenaan. Savolainen penkkiurheilija on siitä erikoinen kannattaja, että tämä hassua murretta taaplaava vääräleuka tukee kuuluvasti omiaan myös kuntarajojen ulkopuolelle eksyessään. Mitä kauemmas hän synnyinseudultaan taivaltaa, niin sitä vahvemmin hän juurensa muistaa.

Allekirjoittanut kun on äidinmaitonsa imenyt pohjanmaalla ja oppinut kehumaan ainoastaan ihteään, niin välillä tuo savolainen juurevuus pääsee yllättämään. Tämän huomaa varsinkin silloin, kun savolainen joukkue eksyy pelaamaan vieraspaikkakunnalle. Vieraillakin mailla katsomoista löytyy sankoin joukoin hassusti huplattavaa ja keltamustiin sonnustautunutta kansaa.

Huplatushan on jonkinmoista savolaista keskustelua, missä ei-savolaista jututetaan ja älytetään samaan aikaan. Kuopiossakin asustaa huhujen mukaan eräs varsin intohimoinen kannattaja, joka on kehittänyt huplatuksesta melkeinpä taiteen lajin. Tarina kertoo tämän humanterin saaneen länsirannikolla huplatuksellaan kotijoukkueen kannattajat niin vahvan mielipuolisen raivon ja mielipahan valtaan, että huplatuksen sisältöä ja lainmukaisuutta on pitänyt lähteä ihan valtakunnan lehtien palstoille asti puimaan.

Tiedä häntä, pitääkö tarina paikkansa, mutta tuonhan voi tarkistaa vetämällä keltamustan huivin kaulaan ja lähtemällä naattimaan savolaisesta huippu-urheilusta ihan paikan päälle. Ja saa huplattaa!

Kirjoittaja on KuPSin puujalka.