Elääkö kenkäesittelyllä?

Ruudulla näkyy värikäshiuksinen tyttö musta huntu päässään. Taustalla soi juhlava musiikki, kun hän kääntyy kainosti hieman kameraan päin ja nostaa kimaltelevan korkokengän kasvojensa korkeudelle ja pussaa sitä. Video siirtyy kuvaan lattiasta, johon lentelee kenkiä. Ääni alkaa selittää: ”Sysirumia kenkiä, rikkinäisiä reppanoita, siistejä kenkiä, minulta löytyy niitä kaikenlaisia.” Videolla Pahalapsi-niminen tubettaja kertoo 11 minuuttia kenkäkokoelmastaan ja jo vuonna 2013 julkaistua videota on katsottu yli 1,2 miljoonaa kertaa.

Tekisi mieli sanoa, että mihin tämä nuoriso on oikein menossa, mutta en taida olla siihen vielä riittävän vanha. Ja toisaalta, tubettaminen on tämän päivän ilmiö, enkä ala siitä paasata, koska se on nykynuorten juttu johon en itse ole päässyt sisälle. Moni tubettaja puhuu videoillaan myös tärkeistä aiheista ja on sitä itsekin tullut fanitettua vaikka mitä tyhjänpäiväistä.

Olen kuitenkin joskus kuullut parin teinin suusta kommentin, että isona voisi vain kuvailla videoita ja rikastua sillä. Ne heitot olivat onneksi ironisia, mutta se pisti miettimään. Entäs jos tuolla monikin kuvittelee, että maistelemalla dippejä videolle voi elää, koska eläähän sillä jo joku muukin?

Blogin, vlogin ja ties minkä muun somekanavan avaaminen on helppoa. Se mikä taas ei ole helppoa, on olla niin kiinnostava, että kaikki haluavat katsoa sitä kun kerrot, miten pitkään nukuit aamulla.

Suurin osa nuorista varmaan tajuaa tämän, mutta olisi silti ehkä hyvä, että touhun huonoistakin puolista kerrottaisiin enemmän. Julkkiksena oleminen on kokopäivätyö ja pahimmillaan vieläpä ilman korvausta.

Kirjoittaja on toimittaja.
inka.matilainen@media.fi