Energiajuomalinjaukset kaupoissa vaihtelevat

Toivalassa koulua käyvä Miika Vaittinen (12) juo energiajuomia muutaman kerran vuodessa eikä pidä niitä erityisen epäterveellisenä, vaikka äiti onkin asiasta eri mieltä. Hänen kaveripiirissään niitä ei juoda kovin paljoa, mutta yläasteelaisia näkee joskus tölkki kädessä. Pikkusisko Mariella (10) on vain kerran hörpännyt Miikan juomasta eikä edes muista, miltä se maistui.

Kuopion vanhempainyhdistyksien alueyhdistys on ollut mukana kauppiaille suunnatussa energiajuomien myynnin rajoittamiskampanjassa.

 

Sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, että Kuopion vanhempainyhdistyksien alueyhdistys suosittavat, että vähittäiskauppiaat eivät myisi energiajuomia alle 15-vuotiaille. Kuopiossa vain muutama kauppa noudattaa suositusta.

Kuopion vanhempainyhdistyksien alueyhdistys ry:n varapuheenjohtaja ja Suomen vanhempainliiton johtokunnan varajäsen Tiina Viljakainen kertoo, että yhdistyksissä on kampanjoitu energiajuomia vastaan vuodesta 2012 lähtien.

– Olemme palkinneet esimerkiksi K-market Neulamuikun kauppiaan kunniakirjalla myynnin rajoittamisesta yli 15-vuotiaisiin.

Veljmiehessä ei rajoituksia

K-Supermarket Veljmiehen kauppias Juha Nissinen kertoo, että heillä ei ole ainakaan vielä ollut tarvetta asettaa ikärajoituksia energiajuomille.

– Mitään ongelmia ei meidän tapauksessa ole ilmennyt eikä esimerkiksi kouluista ole tullut palautetta aiheesta. Jos ongelmia jatkossa ilmenisi, niin linjausta voitaisiin toki muuttaa.

Nissisen mukaan heillä asiakaskunnassa on melko vähän koululaisia. Hän myös arvioi, että lasten ja nuorten energiajuomainnostus on laskenut muutaman vuoden takaisesta.

Neulamäessä
tiukka linja

K-Market Neulamuikussa kauppias Sirpa Karppi on ottanut asiassa tiukemman linjauksen.

– Meillä ei myydä energiajuomia alle 15-vuotiaille ollenkaan, ja vaikka linjaus laskeekin myyntiä, pidän sitä vastuullisena periaatteena.

Karppi kertoo, että vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä kaupan linjaukseen. Se on pysynyt samana koko Karpin kauppiaana toimimisen ajan, vuodesta 2010. Alkuvuosina jo ihan pienet lapset yrittivät ostaa juomia.

– Sana ikärajasta levisi lasten keskuudessa nopeasti. Nyt edes yli 15-vuotiaat eivät kovin paljon niitä osta. Uskallan toivoa sen johtuvan siitä, etteivät neulamäkeläiset nuoret ole oppineet lapsena juomaan energiajuomia.

R-kioskeilla ei yhteistä linjaa

Osuuskauppa PeeÄssän kenttäpäällikkö Timo Heiskanen kertoo, että S-ryhmän yleisen ohjeistuksen mukaan ikärajoituksia ei energiajuomissa ole, ja yksittäisten kauppojen on seurattava linjausta.

– Joitakin ikärajatoiveita on koulujen taholta asiassa tullut, mutta emme lähde linjausta muuttamaan, ellei lainsäädäntö asiassa muutu.

Pyörönkaaren R-kioskin kauppias Mirja Turunen kertoo, että vaikka heillä lukkoon lyötyä linjausta ei olekaan, ei hän myisi juomia alle 15-vuotiaille ilman vanhempien lupaa.

– Meillä käy paljon lapsia asiakkaina, mutta eivät he edes yritä ostaa energiajuomia. En edes muista yhtään tilannetta, että itse olisin joutunut kieltäytymään niitä myymästä.

 

Liikaa sokeria ja kofeiinia lapsille

Liikaa sokeria ja kofeiinia lapsille

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n selvityksen mukaan nuoret juovat energiajuomia, koska ne maistuvat hyviltä ja koska he kokevat tarvetta saada niistä energiaa ja pysyä hereillä.

Juomien käyttäjillä on usein univaikeuksia, väsymystä, päänsärkyä ja muita oireita. Alaikäisille juomien käyttöä ei suositella.

Yksi 0,33 litran energiajuomatölkki vastaa kofeiinimäärältään noin kahta desilitraa suodatinkahvia.

Lapset ovat herkempiä kofeiinin haittavaikutuksille, kuten uniongelmille, sydämentykytykselle, pahoinvoinnille ja ripulille. Kofeiini aiheuttaa myös riippuvuutta.

Puolen litran energiajuomapullon sokerimäärä vastaa yli 20 sokeripalaa. Energiajuomien sokeri ja happamuus vaurioittavat erityisesti nuorten hammaskiillettä samoin kuin virvoitusjuomat.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos