Ennakkoluulo ja vanki

Heti alkuun. Allekirjoittaneella yleistieto ei ole sieltä vahvimmasta päästä. Varsinkaan historian tahi yhteiskunnan rakenteet eivät ole niitä aiheita, joista käytävään keskusteluun olisin ensimmäisenä ottamassa osaa. Tämä tuskin tulee yllätyksenä, kunhan nyt sain tämän vain sydämeltä veks.
Olimma nimittäin työporukan kanssa jalkapallokiertueella niinkin eksoottisessa maassa kuin Valko-Venäjä. Tuttuun tapaani lähdin reissuun iloisesti vihellellen ja kahta kättä heiluttaen.
Tosin viheltely olisi voinut olla maltillisempaa ja kädetkin pysyneet taskuissa, jos olisin etukäteen lukaissut internetin ihmeellisestä maailmasta, mihin olen matkustamassa.
Kohdetta nimittäin kuvaillaan seuraavasti: ”Euroopan viimeinen diktatuurin kehto”, ”Ei tyypillinen matkustuskohde”, ”Boikotoitu maa sen heikon ihmisoikeustilanteen takia”, ”Kohteessa voimassa kuolemanrangaistus”, ”Tapaturman sattuessa hoidon saaminen vaikeaa”, ja kirsikkana kakun päällä: ”Maankäyttörajoituksia radioaktiivisen laskeuman johdosta”, ja tämä melankolinen lista sen kun vain jatkuu ja jatkuu.
Tuota kun lukee, niin voisi kuvitella, että maassa asutaan savimajoissa, hiekkateillä ajellaan purukumilla korjatuilla ladoilla, eikä auringonkaan voi nähdä hymyilevän radiopilven takaa.
Noh. Ihan Mersuillahan nuo tuolla huristelivat, tuttu aurinkokin se möllötti taivaalla, eikä ainakaan vielä kiharat ole tippuneet radiotaudin takia päästä. Pintaraapaisuna ja vajaan viikon kokemuksella maata kuvailevat adjektiivit olivat ennemminkin kaunis, hyvinvoiva ja moderni.
Tämä kaikki tosin sinisin ja ulkopuolisin silmin nähtynä. Jos oli presidentti antanut mahtikäskyn siivota maasta kurjuuden silmistä pois 2019 Euroopan Kisojen ajaksi, niin pakko tunnustaa, että suht hyvin oli luuta ja lattiarätti toiminut. Vankilaankaan en joutanut, vaikka keltamusta haki Valko-Venäjän jalkapallokiertueelta jatkopaikan Europeleihin. Seuraavana vastassa Puola.
Sen nyt ainakin täytyy olla takapajula, sillä joku Kopernikus siellä nimitäin höpöttää, että maa muka kiertäisi aurinkoa.

Kirjoittaja on KuPSin puujalka.