Ennemmin liian tarkka kuin varomaton

Eeva-Riitta Hoffrén kassalla, jossa vielä muistutetaan erikseen, että kaikkien alle 30-vuotiaan näköisten henkilöiden on todistettava ikänsä. Arvio ihmisen iästä tehdään kokonaisuuden perusteella. Kuva: Inka Matilainen

Alkossa ja ruokakaupoissa kysytään paperit kaikilta alle 30 vuotta näyttäviltä asiakkailta.

Nainen tulee kassalle viinipullo kädessään. Myyjä tervehtii ja pyytää naista näyttämään todistuksen iästään. Lompakosta löytyy ajokortti, jonka hän ojentaa myyjälle, joka todettuaan sen oikeaksi, myy naiselle viinin.
Alkoon saapuu kolmen nuoren seurue. He haluavat myös ostaa viiniä. Kassalla myyjä pyytää kaikilta henkilötodistusta, mutta vain ostajalla on se mukanaan. Myyjä kieltäytyy myymästä tuotteet seurueelle, koska kaikkien täysi-ikäisyydestä ei voida olla varmoja.

Tässä pari esimerkkiä, jotka saattavat olla monelle tuttuja asioidessaan Alkossa. Jos ei omasta kokemuksesta, niin ehkä sivusta seurattuna. Monia saattaa ihmetyttää Alkon ja ruokakauppojen ikäpolitiikka, jossa henkilöllisyystodistusta kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä, vaikka ikärajat alkoholituotteiden myynnille ovat 18 ja 20 vuotta.

Sokoksen Alkon palvelupäällikkö Eeva-Riitta Hoffrén sanoo, että uusi ikäraja on ollut voimassa parisen vuotta. Sitä ennen papereita pyydettiin kaikilta, joiden arvioitiin olevan alle 25 vuotta.
– Rajaa nostettiin, jotta iän arviointi olisi helpompaa ja jotta olisimme kauppojen kanssa samalla linjalla.

Miksi raja on juuri 30 vuotta?
– Alle 30-vuotias on vielä nuori. Ja välillä voi olla hyvin vaikea vetää rajaa sille, että onko henkilö vasta 20 vai 28 vuotta.

Alkon työntekijät on koulutettu arvioimaan asiakkaan ikää ja pyytämään henkilöä todistamaan ikänsä pyydettäessä. Hoffrén sanoo, että kassalle ei pääse työskentelemään jos ei ole suorittanut myynninvalvonnan koulutusta ja passia. Henkilökunta on ohjeistettu olemaan ennemmin liian tarkka kuin varomaton.
– Ohjeistus on, että mieluummin pitää kysyä kuin jättää kysymättä. Meidän toiminta on hyvin vastuullista ja meidän pitää huolehtia, että ikärajoja noudatetaan lain mukaan. Myyjille on sanottu, että jos on yhtään epävarma asiakkaan iästä niin silloin pitää kysyä paperit.

Mitä asioita myyjä sitten katsoo arvioidessaan asiakkaan ikää? Kauneushan on aina katsojan silmässä.
– Katsomme ihmisen kokonaisuutta. Ja kun pyydämme näyttämään paperit verrataan, että onhan kuvassa varmasti sama henkilö ja, että todistus on varmasti voimassa oleva.

Ihmiset suhtautuvat iän todistamiseen Hoffrénin mukaan pääsääntöisesti hyvin. Jos ikä on lähempänä 30:tä tai jopa sen yli, on moni asiakas todella iloinen kun häneltä kysytään paperit.
– Joskus on toki näitä nuoria, jotka ovat juuri täyttäneet 18 ja he saattavat kysyä, että vieläkö henkkareita pitää näyttää. Mutta suurimmaksi osaksi asiakkaat suhtautuvat hyvin ja nykyään moni nuori näyttää henkilöllisyystodistusta oma-aloitteisesti.

Vaikka henkilö näyttäisi täysi-ikäiselle, mutta hänellä ei ole pyydettäessä papereita, kieltäydytään Alkossa myymästä. Siksi esimerkiksi muutaman hengen seurueesta välttämättä kukaan ei saa ostettua alkoholia, jos kaikilla ei ole papereita mukana.
– Asiakkaat ymmärtävät tämänkin hyvin. Tällä pyritään ehkäisemään alkoholin välittämistä alaikäisille ja päihtyneille.

Alkoissa vierailee neljä kertaa vuodessa ulkopuolisia mystery shoppereita, jotka tarkkailevat muun muassa ikärajojen noudattamasta. Hoffrén sanoo, että kaikki Kuopion kuusi Alkoa ovat saaneet shoppereilta loistavat arviot.
– Kaikissa Kuopion myymälöissä on kysytty henkilöllisyystodistukset jokaisella mysterykäynnillä.