Entisen liigatähden mielestä KalPa teki liikaa virheitä

Entinen kalpalainen Jari Järvinen pohtii, toimiiko KalPassa valmentaja-omistaja systeemi. Kuva: Ismo Vornanen

”Olivatko oikeat miehet yli- ja alivoimassa? Miksi Spengler Cup ei tuonut liigaan nostetta?”

KalPan kausi on ollut iso pettymys. Joukkue jää 10 parhaan sakin ja pudotuspelien ulkopuolelle. Vanha liigajyrä, Tampereelta Kuopioon muuttanut puolustaja Jari ”Börje” Järvinen pelasi vuodesta 1982 lähtien KalPassa yli 500 ottelua ja takoi seurassa 113 maalia. Alkujaan Järvisellä oli aikomus käväistä Kuopiossa vain yhden kauden verran. Toisin kävi. Järvinen on naimissa ja asuu tänäkin päivänä vakiintuneesti Kuopion Petosella.

Niin peliuralla kuin nykyisinkään Börje ei ole mikään suupaltti. Intohimoinen lätkän seuraaja kuitenkin lämpenee, kun aletaan puhua KalPasta. Hän istuu edelleen ottelusta toiseen KalPan katsomossa ja katsoo TV-ruudusta seuran vierasottelut. Tämän vuoden KalPan esityksiin kiekkoveteraani ei ole tyytyväinen.
– Ihmettelen, miksi historialliseksi kuvattu Sveitsin Spengler Cupin voitto ei tuonut seuralle nostetta liigassa. Liigapeleihin kauden kohokohta ei tuonut mitään lisäarvoa, harmittelee Järvinen.

Joukkueen valmennusporraskin teki kiekkoveteraanin mielestä virhearviointeja. Järvinen kysyy, toimiiko seurassa systeemi, jossa Sami Kapanen on sekä omistaja että päävalmentaja.
– Tuleeko pelaajiin ja koko seuraan ylimääräinen jännite, kun valmentaja on samalla pääomistaja? Onko kopissa riittävän rento ilmapiiri?

Vanha pelimies näkee virheitä pelin jokaisella osa-alueella, niin maalivahti-, puolustus- ja hyökkäyspelissä kuin valmennuspuolella. Erikoistilanteiden pelaaminen oli huonolla tasolla. Järvinen arvioi, ettei kentällä aina oikeat miehet olleet yli- ja alivoimassa.
– Ensimmäisestä pelistä lähtien aikalisien käyttö oli vähäistä ja vaihtojen viivyttäminen puuttui. Vastustajat kyllä viivyttelivät mielin määrin. Maalivahdin sijoittumisongelmat, puolustajien ja hyökkääjien merkkausvirheet omalla puolustusalueella sekä epätasaiset pelit tekivät kaudesta vaisun.

Börje olisi kaivannut enemmän taisteluasennetta, eikä hän pidä riittävänä selityksenä epätasaisiin esityksiin loukkaantumisiakaan. Hän nimittää KalPan tämän kauden puurtamista näennäispelaamiseksi, josta puuttui hurmostila ja voittoihin vaadittava heittäytyminen. Mikael Seppälän tullessa pitkältä toipilasjaksolta takaisin peleihin hän sentään näytti esimerkkiä, miten peliin antaudutaan sataprosenttisesti ja jokaisessa vaihdossa.
– Loukkaantumisia oli paljon ja myös toipilaita viime kauden jälkeen, mutta sama tilanne oli monella muullakin joukkueella. Sen taakse ei voi mennä. Seppälän kaltaisia taistelijoita olisi tarvittu enemmän. Olisi luullut, että Seppälän taisteluasenne tarttuu myös muihin kalpalaisiin. Taistelumieli korvaa monet puutteet.

Analyysissään Börjellä on tästä kaudesta myös hyvää sanottavaa. Muutama pelaaja on ottanut ison kehityspyrähdyksen.
– Otto Leskinen, Alexandre Texier ja Eetu Luostarinen ovat nousseet kauden aikana uudelle tasolle. Frank Gymerin luistelua on ilo katsella.
Myös joukkueen kapteeni Tommi Jokinen toi esille Viikkosavossa (12.12.18) näkökulman, joka myös vaikeuttaa KalPassa menestyvän joukkueen rakentamista: ”Meidän on sopeuduttava siihen, että olemme kasvattajaseura.”

Jari Järvinen

  • Puolustaja, joka tuli Tampereen Ilveksestä KalPaan vuonna 1982.
  • On pelannut Ilveksen (1978-1982) ja KalPan lisäksi Ruotsissa, Tanskassa ja U16, U18 ja U20 maajoukkueissa.
  • Piti tulla vain yhdeksi kaudeksi Kuopion ja KalPaan, mutta asuu vieläkin Kuopion Petosella.
  • Pelasi KalPassa 12 kautta, joista neljä 1-divisioonassa ja 8 liigassa.
  • Tunnetaan miehenä, joka ei turhia huudellut kopissa tai vaihtoaitiossa, mutta teot puhuivat puolestaan.