Epäisänmaallistako?

Kuopion Musiikkikeskuksella pidetty itsenäisyyspäivän juhla tuntuu herättäneen lähes kansanliikkeen. Toivottavasti ei kuitenkaan Isänmaallista Kansanliikettä (IKL), vaikka siltä näyttääkin. Kiihkomielisimmissä kommenteissa on puhuttu veteraanien ja lottien suurten uhrausten unohtamisesta, jopa häpäisemisestä. On pilkattu seeprojen hyppineen seinillä. On syytetty järjestäjiä epäisänmaallisuudesta ja tilannetajun puutteesta. On vaadittu anteeksipyyntöä suomalaisen kulttuurin jyräämisestä.

Arvostelu on perusteetonta ja ala-arvoista, ahdasmielistä ja sairaalloista patrioottisuutta.

Jos jotain anteeksi pyydettävää juhlan tiimoilta on, pyydettäköön kiihkoilijoiden puolesta anteeksi em. asiatonta arvostelua niiltä lapsilta, nuorilta ja aikuisilta, jotka ovat saaneet meiltä uuden ja turvallisen kotimaan. Heitä nähtiin Musiikkikeskuksella niin estradilla kuin katsomossakin, iloisina ja kiitollisina mahdollisuudesta juhlia Suomen itsenäisyyttä. Ja tulevaisuudessa heidänlaisiaan nähdään entistä enemmän laulamassa kansallislauluamme. Vaikkapa Suomen maajoukkueessa jalkapallon MM-kisoissa 2022.

Kuopion kaupungin ja Monikulttuurikeskus Kompassin järjestämä kaikille avoin juhla symboloi hienosti 100-vuotiaamme tätä päivää ollen demokratian arvoja vaalivan itsenäisen isänmaamme näköinen. Järjestäjillä ei ole mitään hävettävää. Sen sijaan hävetkööt ne, jotka reagoivat ”kulttuurishokkiin” jättämällä taputtamatta joillekin ohjelmanumeroille. On ehkä totta, että vuosikymmenien aikana tutuksi tulleet fraasit jäivät tällä kertaa vähemmälle, mutta on olemassa muutakin kunniaa kuin ”kuulla kummultansa sun honkiesi huminaa”.

Kunniaa voimme saada myös suvaitsevaisuudesta ja monikulttuurisuudesta. Molemmat niistä edellyttävät vapautta päättää itse omista asioistamme. Juuri sen puolesta veteraanimme taistelivat. Annettu uhri ei ole unohtunut. Sen todisti nuorten ihmisten vaikuttava kunniavartiorivistö sankarihautausmaalla. On varma, että jatkossa kunniavartiossakin on monikulttuurisuutta.

Oi Suomi, katso sinun päiväsi on todellakin jo koittanut. Hyvää loppuvuotta isänmaa.

Kirjoittaja on kuopiolainen radiotoimittaja, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.