Erotuomarilla on oltava rautahermot

Samu Koskinen näyttää rajalla paitsioita lauantaina 26.5. kello 15 alkavassa liigaottelussa KuPS- PS Kemi. Kuva: Ismo Vornanen

Samu Koskinen on tottunut törkyhuutoihin.

Kuopiolainen Samu Koskinen (25) huomasi, että juniorijalkapalloilijana hänen kehityksensä rajat tulivat vastaan. Hän käväisi tuomarikurssilla ja huomasi, että tuomarityöskentelystä saa koukuttavan ja korvaavan harrastuksen.
– Lähdin ”läpällä” tuomarikurssille. Huomasin, että erotuomari voi kehittyä ja haastaa itseään aivan samalla tavalla kuin pelaajakin.

KOSKINEN on ihmistyyppinä rauhallinen. Hänellä on luottamusta herättävä ja johtajuutta henkivä olemus. Nämä ominaisuudet ovat tarpeen lajissa, jossa tuomarin ratkaisut herättävät katsojissa ja pelaajissa intohimoja. Vakaaseen luoteenlaatuun eivät vaikuta yleisön törkyhuudot.
– Kyllä tuomari saa kuulla kaikki suomen kielessä tunnetut törkyilmaisut. Kuulen usein homo- ja runkkarihuutoja. Siedän kaiken muun mutta en läheisteni uhkailuja. Järjestysmiesten tehtävä on puuttua, jos katsojien kielenkäyttö ylittää mauttomuuden rajat. Mutta toisaalta peleissä pitääkin olla tunnetta.

TUOMARIT voivat erikoistua joko päätuomariksi tai rajalla työskenteleviksi avustaviksi tuomareiksi. Koskinen keskittyy ainakin toistaiseksi avustavan tuomarin rooliin.
– Avustavia tuomareita testataan kahdesti vuodessa. Avustavilla pitää olla nopeutta ja vauhtikestävyyttä. Kaikilla tuomareilla pitää olla nöyrä ja toisia ihmisiä kunnioittava asenne.

EROTUOMARIT valmistautuvat peleihin yhtä huolellisesti kuin pelaajatkin. He kokoontuvat kentälle paria tuntia ennen ottelua ja analysoivat millaisia pelaajatyyppejä joukkueissa on, esimerkiksi käyttävätkö käsiä tai onko heillä taipumusta protestoida. Tuomarit tekevät myös perusteellisen alkuverryttelyn, käyttävät hyväkseen fysiikkavalmentajaa, pohtivat ravintoasioita ja latautuvat peleihin henkisesti samoin kuin pelaajatkin.

EROTUOMARINELIKKO on myös tiimi, joka on pelin aikana korvanapin välityksellä yhteydessä toisiinsa epäselvissä tilanteissa.
– Nostan lipun paitsion merkiksi, kun tunnen, että olen varma ratkaisusta. Tutkin jälkeenpäin myös videoilta ratkaisujani. Suomessa erotuomarityöskentely on nykyisin hyvin ammattimaista.
Koskinen liputtaa tällä kaudella liigatasolla, mutta tähtää kansainvälisiin peleihin, jonne Palloliitto voi ehdottaa sopimaksi arvioimiaan erotuomareita.