EU-ruokaa jaossa maanantaina Petosella

Tukikohta Diakonia ry on tarjonnut ruoka-apua Petosella Koppelontiellä jo seitsemän vuotta. Kuvassa vapaaehtoiset pussittavat EU-ruokakasseja maanantain jakoa varten.

”Ei ole häpeä tulla hakemaan ruoka-apua”, sanoo Tukikohta Diakonia ry:n hallituksen puheenjohtaja Rauno Taskinen.

Kuopiolainen Tukikohta Diakonia ry auttaa vähävaraisia ja vaikeassa elämäntilanteessa olevia kuopiolaisia järjestämällä ruokajakelua ja tavara-apua neljänä päivänä viikossa. Normaalia ruokajakelua järjestetään tiistaista perjantaihin kello 13. Sen lisäksi yhdistys jakaa pari kertaa vuodessa EU-ruokakasseja. Seuraava EU-ruokakassijako järjestetään ensi maanantaina 24.4. kello 12 alkaen yhdistyksen tiloissa Koppelotiellä Petosella.
– EU-ruokakassin sisällä on maitojauhetta, puurojauhoja, leivonnaisjauheita, hernekeittoa, lihasäilykettä ja valmisruokapusseja. EU-ruoka tulee tilauksien mukaan. Olemme ilmoittautuneet EU-ruokajakelijaksi Maaseutuvirastolle ja saamme ruokaa noin 2–4 kertaa vuodessa, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Rauno Taskinen.

Perjantai päivistä vilkkain

Tukikohdasta apua käy viikoittain hakemassa keskimäärin 40 henkilöä per päivä. Perjantai on päivistä vilkkain, silloin ruoka-apua käy hakemassa 70–80 henkilöä. Kaikille ensimmäistä kertaa ruoka-apua hakeville annetaan päiväkortti, jossa kerrotaan ruoanhakupäivä (tiistai, keskiviikko tai torstai). Kortin saaja ilmoittaa yhdistyksen perheensä henkilöiden lukumäärän, jotta ruokakassit osataan kasata sopivan kokoisiksi.
– Kortteja on jaettu 350 perhekunnalle, joka kattaa yhteensä 700 perheenjäsentä. Perjantain ruokajakelu on kaikille vapaa eli siihen saa osallistua vaikkei ole korttia.

Apua tarvitsee yhä useampi

Apua hakevien määrä on kasvamassa. Autettavia on työttömissä eläkeläisissä, opiskelijoissa, perheissä, maahanmuuttajissa, sairaissa ja syrjäytymisvaarassa olevissa. Taskinen haluaa muistuttaa, ettei ole häpeä tulla hakemaan ruoka-apua.
– Kenellä ei ole ruokaa, niin ehdottomasti tänne. Aina täältä jotain saa. Sitä paitsi tänne tuleminen on ympäristöteko, sillä ruoka menisi muuten roskiin.
Normaalisti jaettavan ruoan yhdistys saa muutamilta paikallisilta kauppiailta. Ruoka noudetaan aamuisin yhteistyökaupoista ja jaetaan pois samana päivänä.
– Normaali ruokakassi sisältää aina maitotuotteita, leipää, jotain vihanneksia ja jotain lihatuotteita. Ruoat ovat 1–2 päivän myyntiajalla olevia elintarvikkeita, joita saa vielä huoletta syödä ja käyttää muttei myydä. Ne menisivät muuten biojätteeseen tai roskiin. Kassin sisältö riippuu aina siitä, mitä kaupasta on jäänyt yli. Juhlapyhien jälkeen tuotteita on yleensä vähän enemmän.

Toiminta pyörii vapaaehtoisvoimin

Kuopion Tukikohta ry on toiminut itsenäisenä, voittoa tavoittelemattomana yhdistyksenä vuodesta 2015 lähtien. Yhdistys saa Kuopion kaupungilta 13 000 euroa avustusrahaa vuosittain. Rahalla katetaan vuokrat ja osa polttoainekuluista. Itse toiminta pyörii täysin vapaaehtoisvoimin ja päivittäin ruokia on pussittamassa ja jakamassa noin 4–5 vapaaehtoistyöntekijää. Toimintaa rahoitetaan myös itse esimerkiksi kirpputoreilla. Taskinen sanoo, että yhdistyksellä on aikomus vuokrata Koppelonkujan tiloista isoin sali.
– Silloin saisimme ruokajonottajat ulkoa sisälle. Sen lisäksi voisimme tehdä pienen toimiston, jossa voisimme jututtaa ihmisiä ja antaa apua sekä ohjata eteenpäin. Uskon, että voisimme toimia tiloissa jo toukokuussa. Tarvitsisimme kuitenkin kipeästi lisää pöytiä ja toimistokalusteitakin. Jos esimerkiksi jollain yrityksellä on ylimääräisiä kalusteita ja he haluaisivat tukea tärkeää työtä lahjoittamalla niitä meille, olisi se hieno juttu.