Fiksu urheilija valmistautuu myös oikeisiin töihin

Timo Leikas ohjaa Päivi Asikaista ja Aino Pulkkista voiman hankinnassa. Kuva Ismo Vornanen

Timo Leikas on pelaamisen ohella hankkinut koulutusta ja ammattitaitoa: ”Perheestä täytyy huolehtia.”

Monet ammattimaisesti valmentautuvat suomalaisurheilijat eivät tule taloudellisesti toimeen pienillä palkkioillaan. Jopa kohtuullista kuukausipalkkaa nauttivien jääkiekkoilijoiden pitää varmistaa tulevaisuutensa, kun pelit päättyvät. Ulkomailla ammatikseen jääkiekkoa ja jalkapalloa pelaavien isopalkkaistenkin urheilijoiden elämä jää tyhjäksi, jos heillä ei ole urheilu-uransa jälkeen mielekästä työtä.

EDELLISELLÄ kaudella Lekassa pelannut ja nyt takaisin Sampoon palannut Timo Leikas nimittää vitsillä itseään uteliaaksi adhd-tapaukseksi, koska hän on huseerannut useissa projekteissa yhtä aikaa. Huumorimies kuitenkin vakavoituu, kun aletaan puhua perheestä ja toimeentulosta. Leikkaan pitkällä uralla ovat kulkeneet rinnakkain työt, opiskelut, isän velvollisuudet ja lentopallo.
– Suomessa monen huipulla urheilevan keski-ikä on alhainen, koska perheen ja lapsien elättäminen vaatii toisen ammatin. Kun sain 2 vuotta sitten lapsen, oli entistä enemmän mietittävä perheen toimeentuloa. Muuten urheilijan yläikärajaa ei ole olemassakaan, pohtii Leikas.

LEIKAS on fysioterapeutti. Lisäksi hän on tehnyt liikuntaneuvojan ja hierojan tutkinnot. Opiskelun voi jaksottaa helposti urheilun ehdoilla. Palkkatyössä täytyy noudattaa aikatauluja, jotka voivat sotkea urheilijan omaa vireyttä.
– Opiskelu antaa paljon anteeksi urheilijalle. Kun nykyisin toimin personal trainerina, täytyy olla säännöllisesti paikalla ja asiakkaan kanssa sovittuja aikatauluja pitää noudattaa.

EDELLISENÄ talvena Leikas toimi Leppävirran Virin seuratyöntekijänä. Työnkuvaan kuului tapahtuminen järjestämistä ja markkinointia.
– Opin seuratyössä paljon, mutta pelihommat Lekassa eivät menneet aivan putkeen, koska harjoittelun taso ja samalla itseluottamus laskivat. Kun olen nyt vapaammissa töissä, Sammossa kulkee ihan eri tavalla, kun työtä ja urheilua voi rytmittää edellisvuotta järkevämmin.

JO lukioaikana Leikas harjoitteli paljon. Uran aikana hän hankki kaksi ammattia. Aluksi ammattikorkeakouluun sitoutuminen tuntui kuitenkin liian haastavalta pelikiireiden keskellä.
– Ammattiosaamista olen kerännyt pala palalta. Joensuussa pelatessani valmensin muun muassa urheiluakatemiassa. Tuolloin akatemiassa oli nykyisin Lekassa pelaava Arttu Reijonen.

LEIKAS on kulkenut samantapaisia urapolkuja kuin toinen lentopalloilija Tatu Säisä. Säisä on nykyisin Leppävirran Areenan toimitusjohtaja. Miehet ovat olleet yhdessä rakentamassa beach volley -tapahtuma SunSet Festivalia Kuopion satamaan.
–  Urheileminen huipulla valmentaa myös työelämään. Kaikessa työssähän pitää olla myös tavoitteellinen, suunnitelmallinen ja kurinalainen.

HYVÄN työntekijän ja urheilijan pitää kyseenalaistaa työtapojaan ja parantaa työskentelymenetelmiään.
– Haluan myös asiakkaille perustella, mitä harjoitteita heidän kannattaa tehdä ja miksi. Elämässä pitää jättää tilaa vapaalle ajattelulle ja kalenterissakin pitää olla tyhjiä hetkiä luovuuden puuskille. Uskon, että minua kiinnostaa tulevaisuudessa jokin terveysalan bisnes.