Finnpulpilla on sauma

Reilu kolme vuotta sitten, alkuvuonna 2015 Savon Sanomat uutisoi ensimmäisen kerran, että Kuopioon suunnitellaan massiivista havusellutehdasta, joka toteutuessaan olisi maailman suurin.

Jättihankkeet etenevät hitaasti. Vielä vuosienkin jälkeen Finnpulpin toteutumiseen liittyy lupiin ja rahoitukseen liittyvää epävarmuutta. Huhtikuussa hanke otti kuitenkin merkittävän askeleen eteenpäin, kun kiinalainen Hengan International ilmoitti lähtevänsä rahoittamaan hankkeen esisuunnittelua 11,7 miljoonalla eurolla.

Uutinen loi uskoa hankkeen toteutumiselle niin Kuopiossa kuin muualla Suomessa. Suomeen on parhaillaan suunnitteilla viisi sellutehdasta ja yksi biojalostamo. Kaikki hankkeet eivät toteudu ja tehtaiden välillä siirrytään pian pudotuspelivaiheeseen.

Finnpulpin hankkeelle tuntuu riittävän uskoa Kuopion ulkopuolellakin. Esimerkiksi Metsälehti arvioi perjantaina Kuopioon suunnitellulla Finnpulpilla olevan hyvät saumat.

Lehden haastattelema MTK:n tutkimuspäällikkö Erno Järvelin totesi kuljetusreittien toimivuuden olevan tehtaan sijaintia tärkeämpi puuhuollon onnistumiselle. Lehden mukaan Finnpulpin etuina olisi juuri se, että sen puureservit ovat rautatieyhteyksien päässä Kainuussa ja Ylä-Savossa.

Finnpulpin valtteina ovat myös yhteydet metsänhoitoyhdistyksiin sekä Saimaan kanavaa ja rautateitä myöten saatava itäpuu. Lehti arvioi, että lisäksi Savon Sellun uusi omistaja Mondi voisi helpottaa Finnpulpin puuhuoltoa.

Kuopion lottopotin voitto on kutkuttavan lähellä.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.