But first, let me take a selfie

Pohjois-Savon pelastuslaitos julkaisi 112-päivänä sunnuntaina videon, jossa muistutetaan siitä, ettei onnettomuuksien uhreja saa jäädä valokuvaamaan, vaan ennemmin on soitettava apua hätänumerosta. Myös Savon Sanomat julkaisi samaisena päivänä artikkelin, jossa ensihoitajat kommentoivat, kuinka häiritsevää ja vaarallista onnettomuuksien julkea valokuvaaminen voi olla. Pällistelijät ovat joskus jopa piirittäneet loukkaantuneen tai sairaskohtauksen saaneen niin pahasti, etteivät ensihoitajat meinaa mahtua tapahtumapaikalle saati työskentelemään.

Ja entäs äskettäinen Tasavallankadun onnettomuus, jossa auton alle jäänyt nainen kuoli tapahtumapaikalle. Joku toinen autoilija oli pysähtynyt autoineen keskelle tietä, että sai tapahtumapaikasta kuvan. Muu liikenne seisoi sen aikaa, kun hän kuvasi. Tai kesäisessä Turun puukotustapauksessa, kun uhrien, siis jopa kuolleiden kanssa otettiin kuulemma selfieitä! Miten sairasta!

Miten tämä maailma on tällaiseksi mennyt? Missä ihmisten eettisyys ja maalaisjärki luuraa? Olen kerran nähnyt elvytystapauksen, jossa uhria ei saatu enää elävien kirjoihin, vaan hän menehtyi kadulle. Huomasin tapahtuman, kun ammattiapua oli jo saapunut paikalle, joten minun ei tarvinnut soittaa 112. Sen olisin tehnyt ensimmäisenä, jos tarve olisi vaatinut. Löytyykö minulta sitten puhelimesta kuvaa tästä menehtyneestä henkilöstä? No ei! Eikä kuuluisi löytyä keneltäkään muultakaan ulkopuoliselta!

Jos tätä pitää vielä enemmän rautalangasta vääntää, niin mietipä, jos olisit itse siinä. Haluaisitko, että sinusta otetaan kuvia, kun olet jäänyt auton alle? Tai äidistäsi, isästäsi, lapsestasi? Niinpä.

Kirjoittaja on toimittaja. laura.toyras@media.fi