Gyostage on neljä päivää pelaamista yötä myöten

Gyostagen pääjärjestäjä Kyösti Kostian ja markkinointi- ja somevastaava Elias Jurvanen tekevät vielä viime hetken järjestelyjä ennen suurta tapahtumaa. Kuva: Laura Ruuskanen

Gyostage-pelitapahtuma täyttää Kuopio-hallin syyslomaviikon lopuksi.

Nelipäiväinen rutistus. Tuhatkuusisataa kävijää. Tuntitolkulla pelaamista ja kassikaupalla evästä. Tätä on luvassa, kun Itä-Suomen suurin pelitapahtuma Gyostage valtaa Kuopio-hallin syyslomaviikon päätteeksi 17.–20. lokakuuta.
– Tapahtuma järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Se on kasvanut joka vuosi ja viime vuonna siirryimme Kuopio-halliin, kun mikään muu tila ei enää oikein riittänyt. Tapahtumalla on ollut kova kysyntä heti ensimmäisestä vuodesta alkaen, pääjärjestäjä Kyösti Kostian Savon Diginatiivit ry:ltä kertoo.

Toisena vuonna tapahtuma houkutteli noin 200 kävijää. Kolmannelle vuodelle oli jälleen tavoitteena tuplata edellisvuoden määrä.
– Odottelimme 400 kävijää, mutta kävijöitä tulikin 840. Suosio oli huikea, mutta tuollainen kävijämäärä aiheutti jo ihan uudenlaisia ongelmia, joita ei parinsadan osallistujan jälkeen osannut arvatakaan. Kolmas tapahtuma oli meille järjestäjille aika rankka.
Neljäntenä ja viidentenä vuonna kävijämäärää jouduttiin rajoittamaan, koska aiemmat tilat kouluilla eivät antaneet periksi suuremmalle osallistujajoukolle.
– Viime vuonna uskaltauduimme ottamaan valtavan harppauksen ja järjestimme tapahtuman ensimmäistä kertaa Kuopio-hallissa. Se oli aiemmin ollut vain vitsi, että olisi siistiä, jos tapahtuma joskus kasvaisi niin paljon.
Viime vuosi kuitenkin osoitti, että tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa jopa Suomen laajuisesti pelitapahtumien saralla. Kyseessä on nyt järjestäjien arvion mukaan Suomen viidenneksi suurin pelitapahtuma.

Tänä vuonna Gyostagen ajankohta osuu hieman haasteellisesti samalle viikonlopulle kahden muun pelitapahtuman kanssa. Kilpailevat tapahtuman järjestetään Kajaanissa ja Turussa.
– Onneksi nämä tuskin hirveästi vaikuttavat harrastajanuoriin, koska pääosa tapahtumaan osallistujista tulee Savon alueelta. Mutta peliturnauksiin osallistuviin ammattilaisjoukkueisiin kilpailutilanne vaikuttaa, sillä he voivat liikkua kovemman palkintopotin perässä, Kostian arvelee.
Gyostagen pääturnaus on tänä vuonna Counter Strike -turnaus. Palkintopottina on yhteensä 5 000 euroa. Turnaukseen on ollut esikarsinnat.
– Tähän turnaukseen on tulossa Suomen tasolla jo ihan hyvän tasoisia joukkueita riman nostattajiksi.
Finaali pelataan lauantai-iltana kello 21–24.

Pääosa Gyostagen osallistujista on 15–17-vuotiaita nuoria miehiä. Naisten osuus on ollut kasvussa joka vuosi.
– Toki kun tapahtumaan tullaan nuorten kaveriporukalla, niin oleellisena osana hommaan kuuluu pitkään valvominen ja hauskanpito. Me järjestäjät kuitenkin muistuttelemme myös taukojen ja esimerkiksi suihkussa käymisen tärkeydestä.
Pelata saa läpi yönkin, jos siltä tuntuu. Aikaisempina vuosina, kun tapahtuma oli kolmepäiväinen, jotkut yrittivätkin pelata sen läpi nukkumatta kertaakaan.
– Kyllä se nukkuminen kannattaa. Varsinkin nyt, kun tapahtuma on nelipäiväinen, kaikki nukkuvat jossain välissä.

Mitä ammattimaisemmaksi pelaaminen ja e-urheilu menee, alkaa unen ja ravinnon tärkeys näytellä yhä isompaa roolia, kuten missä tahansa muussakin urheilusuorituksessa.
– Totta kai levänneenä ja hyvin syöneenä keskittymiskyky ja tarkkuus on parempi. Suomalaiset ovat e-urheilussa maailman kärkeä. Pelaaminen menee koko ajan tavoitteellisempaan suuntaan ja alakulttuuri sitä myötä terveellisempään. Energiajuomat vaihtuvat vissyveteen.
Hyvänä ohjenuorana tapahtumaan Kostian pitää 6–2–1-sääntöä.
– Kun vuorokaudessa nukkuu 6 tuntia, syö 2 kertaa kunnolla ja käy suihkussa 1 kerran, niin siitä on hyvä lähteä. Päälle kannattaa pukea löysät ja saumattomat vaatteet, niin pelaaminen on mukavampaa, järjestäjä vinkkaa hymyssä suin.