Haikeat jäähyväiset Niiralan uimahallille

Lukuisat asiakkaat kirjoittivat kiitoksensa kuluneista vuosista hallin kaakeliseinäänn

Pala kuopiolaista historiaa haudattiin perjantaina, kun Niiralan uimahalli sulki ovensa viimeistä kertaa.

Niiralan uimahallilla oli viime perjantaina haikea mutta vilkas tunnelma. Monia hallin pitkäaikaisia asiakkaita saapui viimehetkille asti jättämään hyvästit vuonna 1969 valmistuneelle uimahallille. Ovet suljettiin lopullisesti kello 16.

Hallin vakioasiakkaat Tuula Hiltunen ja Raija Koistinen halusivat tulla jättämään hyvästit rakkaalle harrastuspaikalleen. Molemmat kävivät kirjoittamassa altaan viereiselle muistoseinälle kiitoksensa kuluneista vuosista.
– Kävimme juuri taputtelemassa hyvästit vakiopukukaapeillekin, Hiltunen sanoo.
– Erittäin haikea olo. Olin täällä paikalla silloinkin, kun halli ensimmäistä kertaa avattiin. Olin silloin parikymppinen. Siitä lähtien on tullut käytyä noin kolmesti viikossa, Koistinen sanoo.

Tuula Hiltunen ja Raija Koistinen tutkivat Niiralan uimahallin aulassa hallin historiasta kertovia vanhoja lehtileikkeitä.

Hiltunen kertoo, että hänellä on tapana tulla hallille aina varhain aamulla. Treeni alkaa usein kuntosalilta, jonka jälkeen Hiltunen siirtyy uimahallin puolelle vesijuoksemaan.
– Tämä on itselle sellainen lepopaikka. Täällä tapaa ihmisiä ja saa vaihtaa ajatuksia muiden kanssa, Hiltunen sanoo.
Sekä Hiltunen että Koistinen aikovat olla ensi maanantaina ensimmäisten joukossa paikalla, kun Kuntolaakson uusi uimahalli avataan.
– Ilman muuta pitää mennä paikalle! Tässähän ennättää jo tulla vieroitusoireita, kun ei viikkoon pääse uimaan, Koistinen sanoo.

Niiralan uimahallin aktiivikävijä Kari Rissanen odottaa jo uuden hallin avaamista.

Kari Rissanen on ollut uimahallin vakiokävijä sen avaamisvuodesta lähtien.
– Jossain vaiheessa kävin vain kerran viikossa, mutta viimeiset vuodet olen käynyt täällä 3­–5 kertaa viikossa.
Rissasen katse on jo tulevassa hallissa, eikä hän juuri haikaile vanhan hallin vuoksi.
– Aikansa kutakin. Tämä halli on palvelut ihan hyvin, mutta kyllähän se oli jo vanhentunut. Eikä siinä voinut pitää esimerkiksi kansainvälisiä kisoja, koska ratoja on vain kuusi. Kansainväliset kisat vaativat 8 rataa.
Myös Rissanen aikoo olla ensimmäisten joukossa menossa Kuntolaakson uuteen uimahalliin ensi maanantaina.

 

”Vähän haikeat fiilikset”, sanoo vuodesta 1989 Niiralan uimahallilla työskennellyt Sari Miettinen.

Asiakasneuvoja Sari Miettinen on työskennellyt Niiralan uimahallin asiakasneuvojana vuodesta 1989.
– On vähän haikea fiilikset. 31 vuotta ennätin olla täällä töissä. Oma työpisteeni siirtyy kai jatkossa Kuopio-hallille.
Miettisellä on uimahallista monia hauskoja muistoja pitkän työuransa ajalta. Mieleen on jäänyt esimerkiksi eräs karvainen vakioasiakas.
– Aikoinaan meillä kävi säännöllisesti uimassa näkövammainen mies, jolla oli mukanaan opaskoira. Sovimme, että koira saa tulla tähän kassalle miehen uinnin ajaksi. Laitoimme koiralle namit valmiiksi ja se tiesi aina, mistä namit löytää. Usein koira oppi tulemaan jonon ohi ja laittoi tassunsa tiskille, Miettinen nauraa.
Perjantai-iltana Niiralan uimahallin henkilökunta sai käydä tutustumassa Kuntolaakson uuteen uimahalliin. Sen jälkeen henkilökunta kokoontui läksiäisiin Niiralan hallille.

 

Halli muutama tunti ennen sulkeutumista.

Uusi halli aukeaa maanantaina

  • Vuonna 1969 valmistunut, Esa Malmivaaran suunnittelema Niiralan uimahalli oli auki viimeistä päivää viime perjantaina.
  • Kuntolaakson uusi uimahalli avataan maanantaina 3.8.
  • Varsinaista avajaisviikkoa vietetään 10.–16.8.
  • Tuon viikon aikana pääsee kokeilemaan mm. uimahyppyjä, Wibit-rataa, taitouintia, joogaa ja kehonkoostumuksen mittausta.