”Haluamme uskoa, että pahin on ohi”

Scandicin vastaanottoon on asennettu suojapleksit ja tarjolla on ajan tavan mukaan käsidesiä. Kuvassa hotellinjohtaja Mikko Mononen. Kuva: Aija Pirinen

Suurin osa hotelleista joutui sulkemaan ovensa heti koronaepidemian alussa. Joissakin hotelleissa huoneita vuokrataan etätyöhuoneiksi.

Koronapandemia pakotti monet hotellit sulkemaan ovensa asiakkaiden hävitessä lähes olemattomiin.
Scandic tiedotti viime viikon maanantaina avaavansa jälleen Kallaveden rannalla sijaitsevan Scandic Kuopion ovet. Sitä vastoin torin reunalla oleva Scandic Atlas pitää toistaiseksi majoitustilansa suljettuna. Molemmat hotellit suljettiin huhtikuun alussa koronapandemian aiheuttamien taloudellisten vaikutusten vuoksi.
Hotellinjohtaja Mikko Mononen kertoo, että hotellissa uskotaan pahimman ajan olevan nyt ohi.
– Haluamme uskoa, että kotimaan matkailu pikkuhiljaa käynnistyy. Siksi päätimme avata ja tarjoamme hotellihuoneita nyt myös etätyökäyttöön.

Mononen ei voi kommentoida yksittäisten hotellien talouslukuja, mutta sanoo koronalla olevan mittavat taloudelliset vaikutukset.
– Tapahtumien perumisella ja sillä, että rajat ovat kiinni, lentokoneet eivät lennä ja ihmiset ovat karanteenissa on iso vaikutus majoituspalveluiden kysyntään.

Kylpylähotelli Kunnonpaikka ilmoittaa nettisivuillaan avaavansa ovet jälleen 1.6. alkaen.
Sokos Hotel Puijonsarvi, Jahtihovi ja Boutique Hotel Sawohouse taas ovat sinnitelleet avoinna koko koronakevään ajan. Koronan vaikutukset ovat olleet suuret.
– Me olemme iso kokous- ja kongressihotelli. Heti kun alkoi näkyä epidemian vaikutuksista isoihin yrityksiin ja tapahtumiin, tilanne iski meihinkin. Asiakkaita on ollut vähän, mutta olemme olleet auki heitä varten, jotka vielä matkustavat ja koko ajan on kuitenkin ollut asiakkaita, kertoo Puijonsarven hotellinjohtaja Johanna Väätäinen.

Minna Sairberg Sawohousesta kertoo, että hotelli on ollut avoinna karsituin palveluin. Vastaanotto ja ravintola on suljettu, mutta majoitusta on yhä tarjolla sekä mahdollisuus vuokrata hotellihuone etätyöhuoneeksi.
– Aamiaiset toimitetaan huoneeseen. Asiakkaita on ollut koko ajan, mutta määrä on vähentynyt todella paljon. Jos ennen meidän täyttöaste oli 60 prosenttia niin nyt se on alle 20 prosentin. Tapahtumien, kuten Kuopiorockin peruuntuminen näkyy vahvasti. Se aika oli meillä myyty täyteen ja osa varauksista on jo peruttu.

Sakari Pekkarinen Jahtihovista sanoo, että asiakasmäärä on tippunut 75 prosentilla. Viikolla hotellissa yöpyy erityisesti työmiehiä, viikonloppuisin on hiljaisempaa. Pekkarinen sanoo, että hän on kokenut monta lamaa ja on sen myötä varautunut seuraavaankin.
– Tämä on niistä ehdottomasti kuitenkin syvin mahdollinen. Onneksi kulut ovat olleet meillä pienet ja auki ollaan jos ei erikseen kielletä. Kyllä Suomessa täytyy saada yrittää.
Kun Lapin laskettelukeskukset suljettiin samalla sulkeutuivat kaikki Lapland Hotelsin hotellit ja samalla myös Kuopion hotelli. Tämän jutun ilmestyessä hotellin alustava avaamisaikataulu on 1.7.
– Mahdollisuus on avata aikaisemminkin. Menemme sen mukaan, mitä hallitus linjaa. Tapahtumien perumisella on valtava vaikutus, koska suurin osa asiakkaistamme, kuten hotelleissa yleensäkin, on muualta tulevia. Olemme silti luottavaisia, että kotimaan matkailu lähtee pikkuhiljaa nousemaan, kommentoi hotellinjohtaja Miia Siltala.

Toistaiseksi suljettuna on myös Kylpylähotelli Rauhalahti. Rauhalahden johtaja Maarit Paunonen sanoo, että hotelliala on yksi suurimmista kärsijöistä koronapandemiassa.
– Tilanne on hankala. Liiketoimintaa ei ole ja koko henkilökunta on lomautettu. Toivottavasti pystymme jossain vaiheessa käynnistämään toiminnan, mutta silti jää nähtäväksi uskaltavatko ihmiset matkustaa ja tulla kylpylähotelliin, hän pohtii.