Hanna Kokko: ”Osa torista pitäisi kattaa”

Hanna Kokko on Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen uusi puheenjohtaja. Hän toimii myös Kauppahallin kauppiasyhdistyksen puheenjohtajana. Kuva: Ismo Vornanen

Sataman ja keskustan kehittämisyhdistykset yhdistyivät. Puheenjohtajana toimii Hanna Kokko. Yhdistys pyörittää 400 000 euron budjettia.

Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys on kasvattanut vaikutusvaltaansa neljässä vuodessa. Yksi rakenteellinen uudistus tehtiin viime toukokuussa, jolloin sataman kehittämisyhdistys yhdistettiin keskustan kehittämisyhdistykseen. Täydennysrakentamisen vuoksi keskustan käsite ymmärretään maantieteellisesti aiempaa laajemmin. Siihen kuuluu myös sataman alue.

VUONNA 2014 kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen toiminta oli lopahtamassa, kunnes kaupunki päätti lisätä yhdistyksen resursseja. Nykyään yhdistys kerää toimintaansa rahaa kahden torin vuokratuloina noin 300 000 euroa vuodessa, saa kaupungilta avustusta 59 000 euroa vuodessa sekä lisäksi jäsenmaksutuloja ja erillisiä tapahtuma-avustuksia. Valtaosa rahoista käytetään tapahtumatuotantoon.

TÄNÄ keväänä yhdistyksen uutena puheenjohtajana aloitti Hanna Kokko. Kokko kertoo, että yhdistyksen vastuulla on järjestää 15 pysyvää tapahtumaa. Kokko näkee, että tapahtumien lisäksi keskustan elävöittäminen vaatii korkeaa rakentamista.
– Korkeat rakennukset nostavat keskustan asukasmääriä, mikä tuo keskustaan lisää asiakkaita sekä vahvistaa kaupungin imagoa isona kaupunkina, arvioi Kokko.

SEURAAVASSA keskustan kehitysvaiheessa Kokko haluaisi selvittää ulkoilmapaikkojen kattamisratkaisuja. Puheenjohtaja kannattaa esimerkiksi torin osittaista kattamista. Hän kannustaa myös ravintoloita tutkimaan, miten terassit voitaisiin lasittaa, jolloin ihmiset voisivat tavata toisiaan ja katsella ohikulkijoita sateisina kesinä tai neljän kesäkuukauden ulkopuolella.
– Kaupunkia elävöittävä kävelykatu on jo jatkumassa Maaherrankadulle. Nyt pitäisi suunnitella torin kattaminen ja jakaa tori myynti-, tapahtuma- ja tapaamislohkoihin. On se kumma jos lämpimissäkin maissa katetaan oleskelutiloja sateen ja tuulen vuoksi emmekä me saa ratkaistua kylmässä ilmastossa sääongelmaa, pohtii Kokko.

AIKASEMMIN tapahtumajärjestäjät ja toripalvelujen myyjät antoivat kritiikkiä toripaikan byrokraattisesta varaamisesta.
– Tällä hetkellä kuka tahansa voi varata myynti- tai tapahtumapaikan torivalvojalta. Hinnat ovat edullisia ja varaaminen on lähinnä ilmoitusluontoinen asia. Yhdistyksellä on kaksi työryhmää, joista toinen vastaa markkinoinnista ja tapahtumista, toinen kiinteistöjen ja infran kehittämisestä.