Hätä ei lue lakia

Hiirenkorvat puissa, katupölyjen putsaus, ihmiset terasseilla, lämmittävät auringonsäteet. Niistä tietää kevään saapuneen ja kesän lähestyvän, sanoo moni. Ihan totta kaikki, mutta on yksi asia, mistä kevään todella tietää koittaneen. Se on kun lähes päivittäin kohtaa miesoletetun lorottamassa julkisesti.

Isojen autoteiden reunalla toimitus tapahtuu usein levähdyspaikalla niin, että kriittiset vartalonosat on suunnattu metsää kohti. Tosin on sekin nähty, että kuonaneste lasketaan oman auton kylkeen.

Ydinkeskustassa aikuisella pissa tulee herkemmin siihen, missä sattuu sillä hetkellä olemaan. Keskellä kirkasta päivää on hyvä lorottaa esimerkiksi ulkovaraston oveen tai roskakatoksen seinään. Suorituksen voi tehdä myös keskellä katua suoraan talon seinään.

Kyllä niitä julkipissaajia löytyy naisistakin. Eli ei pidä syyllistää yksin miehiä. Erona on se, että monet miehet opettavat poikansa pissaamaan ulos, kuten Aamulehden toimittaja Leena Hirvonen kirjoitti. Hän herätteli ihmisiä ajattelemaan, millaista olisi jos naiset tekisivät samaa eli kuinka järjettömästä tavasta on kyse.

Puskapissa todellisen hädän hetkellä ei ole pahuutta. Mutta liekö vain omaa kokemusta, kun tuntuu, että julkivirtsaaminen on yhä röyhkeämpää eikä se suinkaan rajoitu ykköshätään. Viime kesänä ainakin sai ”ihastella” keskustassa läjiä, joissa oli wc-paperit vieressä. Tuskin olivat koiran.

Onko syy röyhkeyteen julkisten vessojen vähyydessä vai niiden kolikkokäyttöisyydessä? Urbaani-ihmisellä ei ole käteistä enää. Tässä olisi ehkä kehityksen paikka.

Kirjoittaja on toimittaja.