Heinäkuu on sijaisten ja vajaatehon kuukausi

Sijaislääkäri Mira Laukkanen on työskennellyt viikon Kuopion terveyskeskuksessa.

Viikkosavo selvitteli, heikentyykö potilasturvallisuus heinäkuussa, koska monet viranhaltijat ovat lomalla ja henkilöstöä on vähemmän kuin tavallisesti.

 

Heinäkuussa on esimerkiksi vaikea tavoittaa kaupungin organisaatiossa vastaajia haastattelupyyntöihin. Viikkosavo yritti selvittää, minkä verran sijaisia ja henkilöstöä on palveluksessa vilkkaimman lomakuukauden aikana. Tehtävä osoittautui lähes mahdottomaksi.

Kaupungin työantajapalvelut, KYSin rekrytointipalvelut ja henkilöstöhallinnon virkailijat olivat lähes täysin lomilla.

Esimerkiksi terveydenhuollossa on henkilöstöä selvästi vähemmän kuin muiden kuukausien aikana. Vakituista henkilökuntaa korvaavat sijaiset ja harjoittelijat. Samaan aikaan Kuopiossa on ennätyksellinen määrä sekä matkailijoita että loma-asunnoissa asuvia ulkokuntalaisia.

Kesällä 15 sijaislääkäriä

Kuopion kaupungin terveysjohtaja Jari Saarinen on myös lomalla ja hänen sijaisenaan toimii Harri Makkonen. Lomakauden tilannetta kuvasivat hyvin Makkosen lukuisat vastuualueet.

– Olen tällä hetkellä vs. terveysjohtaja. Lisäksi vastaan kuntoutusjohtajan, ylilääkärin ja tiiminjohtajan tehtävistä. Terveydenhuolto toimii 60–70 prosentin teholla normaaliin verrattuna. Meillä on esimerkiksi 15 sijaislääkäriä, kertoo Makkonen.

Hallinto lomilla

KYSin hallinto oli lähes täysin lomilla. Hallintojohtajaylilääkärin sijaiseksi oli nimetty Kimmo Mäkinen.  Mäkisen mukaan elektiivinen, ei-kiireellinen hoito putoaa heinäkuussa puoleen. Mutta päivystys pyritään hoitamaan lähes normaalisti ja samoin kiireelliset hoidot, esimerkiksi syöpäkirurgia.

– Ensiapu ja päivystystoiminta ei tuota ongelmia sen enempää heinäkuussa kuin muinakaan kuukausina. Päivystyksen ruuhkahuiput ovat haasteellisia ympäri vuoden. Matkailijoiden jatkohoito yritetään siirtää aina heidän kotipaikkakunnilleen.

Tapahtumissa tapaturmia

KYSin päivystysalueen ylilääkäri Tero Martikainen oli viime maanantaina ensimmäistä päivää töissä loman jälkeen. Hän vakuuttaa, että ensiapu toimii turvallisesti myös lomakaudella.

– Päinvastoin kesäkaudella lisäämme henkilöstöä, jos kaupungissa on rokkijuhlien kaltaisia tapahtumia, jotka ennakoivat ensiaputarpeen kasvua, toteaa Martikainen.

 

Kuopion kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut lomakaudella

300 vuosiloman sijaista.

200 harjoittelijaa.

50 koululaista.

Esimiehillä varaesimiehet.

Lähde: Rekrytointipäällikkö Tarja Savolainen.