Helsingissä asuva kuopiolainen on ikuinen Kuopion ja KuPSin kannattaja

Josa Jäntti vietti viime perjantaina 85-vuotispäiviään KuPSin pelissä. Kuva Ismo Vornanen

Josa Jäntti juhli 85-vuotis-päiviään KuPSin pelissä.

Helsingin kaupunginvaltuustossakin istunut Josa Jäntti tuntee edelleen olevansa kuopiolainen, vaikka hän muuttikin olosuhteiden pakosta Helsinkiin vuonna 1960. Hän juhli 85-vuotispäiviään viime perjantaina Kuopiossa KuPSin pelissä. Jäntti kertoo onnellisena, että KuPSin kotipeli osui kohdalle myös silloin, kun hän täytti 80 vuotta. Kaikki tuntevat syntymäpäiväsankarin Josana, vaikka hänen oikea nimensä on Yrjö.
– Isäni sanoi minua lapsena Josafatiksi ja siitä lähtien minua on kutsuttu Josaksi. Tätä nimeä käytän myös allekirjoituksessani.
Jäntti on tunnettu vaikuttaja sekä Helsingissä että Kuopiossa. Kuntapolitiikan lisäksi hän on ollut muun muassa HJK:n joukkueenjohtajana sekä seuran hallituksessa. Hän oli myös KuPSin johtokunnassa, kun seura oli ajautumassa kriisiin ja keltaiset taapersivat jopa 2. divisioonassa.
– HJK oli joukkuejohtajakaudellani kuopiolaisten varassa. Pyörittihän Aulis Rytkönen tuolloin klubin hyökkäyspeliä ja Thure Sarnola vartioi maalia.

SIVIILITYÖSSÄÄN Jäntti vastasi Suomen Osuuspankkien markkinoinnista. Kuopio-rakkauden lisäksi hän ammentaa voimia vaimostaan, musiikista ja Munkkiniemen 30 ihmisen maailmaa parantavasta, päivittäin kokoontuvasta kahviporukasta.
– Kirjoittelen edelleen Iltalehteen blogeja ja pääteemani on eläkkeisiin kohdistuva vääryys, taitettu indeksi, joka on pudottanut eläkkeiden ostovoimaa vuodesta 1996 lähtien 30 prosenttia.

JOSALTA on pari kertaa pysähtynyt sydän ja 7 vuotta sitten hän sai aivoinfarktin. Infarktista hän selvisi naapurin nopean toiminnan ansiosta.
– Naapurini soitti ovikelloa ja kuuli, että huudan aivoinfarktin vuoksi apua. Hän soitti ambulanssin ja tilasi huoltomiehen oven avaamiseen. Luoja on katsonut, että minun tehtäväni on vielä kesken, kun hän on pelastanut minun kolmesti kuoleman rajalta.
Josa liikkuu huonosti, mutta aivot, puhe ja kynä toimivat terävästi. Hän on hyvin kiitollinen vaimolleen, joka sai infarktin jälkeen taisteltua miehelleen fysioterapeuttista hoitoa, mikä pelasti miehen toimintakyvyn.