Hermanin teko järkyttää

Tähän piti tulla pääkirjoitus aivan toisesta aiheesta. Lehti oli viittä vaille menossa painoon, kun tuli tieto, että kauppapaikka Hermanissa on tapahtunut vakava väkivallanteko. Lehden painoonmenon hetkellä emme mekään täällä toimituksessa tiedä sen enempää kuin kukaan muukaan tässä vaiheessa. Viimeisin tieto tätä kirjoittaessa puoli neljältä on, että välikohtauksessa on loukkaantunut 10 ihmistä ja yksi on kuollut. Epäilty tekijä on loukkaantuneiden joukossa. Hän on miespuolinen, syntyperäinen Suomen kansalainen. Tekijä käytti teräasetta, ja oli lisäksi varustautunut ampuma-aseella.

Se mikä meitä toimituksessa hämmensi, oli seurata, että samaan aikaan Oulussa joku liikkui teräase näkösällä ja Kauhajoella suljettiin kouluja mahdollisten uhkatilanteiden vuoksi. Joko täyttä yhteensattumaa pelokkaiden ihmisten levittäessä epätietoisena huhuja ja tarkkaillessa kaikkea, tai sitten kyse on jopa laajemmasta kokonaisuudesta. Se selvinnee parhaillaan. Kummassakaan tapauksessa ei kuitenkaan ole onneksi käynyt vielä mitään.

Ei olisi ennenkuulumatonta sekään, että hyökkäyksistä olisi sovittu esimerkiksi netin keskustelupalstoilla. Valitettavasti Kuopiossa sitten ehdittiin ihan oikeisiin tekoihin asti.

Eihän tällaisen tilanteen hetkellä juuri löydy sanoja. Tapahtuma järkyttää kollektiivisesti koko Kuopiota ja Suomea, puhumattakaan tapahtumaa todistamassa olleista. Haluan välittää osanottoni menehtyneen omaisille ja läheisille, sekä voimia kaikille tapahtumasta kärsineille ja järkyttyneille. Tällaisia uutisia ei koskaan haluaisi kirjoittaa tai lukea.

Kirjoittaja on toimittaja.