Hiihtäjien ylivalta jatkuu

Suuri osa Kuopion hiihtoladuista on saatu hyvään hiihtokuntoon. Latukartassa pääsääntöisesti vain jääladuilla näkyy enää punaista, eli kunnostamatonta reittiä. Tiistain Savon Sanomissa valvoja Kari Andronoff arvioi, että jääladut saadaan kuntoon helmikuussa. Mahdollisesti siis kuukauden kuluttua.

Ainakin niin kauan meidän kävelijöiden on jälleen odotettava vuoroamme, että voimme päästä kunnostetulle reitille luontoon. Ja ihan vain muistutukseksi; Kuopiossa on virallisia hiihtolatureittejä noin 400 kilometriä, joista kävelijöille sallittuja ovat vain muutamat jääladut. Niitä ei vielä ole, enkä minä ainakaan vielä heikoille jäille haluakaan. Poluillekaan eivät kaikki kävelijät pääse, vaan tarvittaisiin myös leveämpää kävelyväylää.

Vuosi sitten tammikuussa eräs kuopiolaisnainen teki kuntalaisaloitteen, jossa esitettiin, että osa Kuopion pururadoista kunnostettaisiinkin kävelyladuiksi. Olen edelleen sitä mieltä, että tämä olisi hyvä idea. Harmillista vain, että ylläpidosta tehdään ongelma. Kaupungilta on aiemmin kommentoitu, että liukkaalla kelillä väylät pitäisi hiekoittaa. Voisiko tämän ratkaista yksinkertaisesti Ei talvikunnossapitoa -kyltillä, jonka jälkeen vastuu olisi jokaisella kulkijalla itsellään? Tai jotenkin muuten niin, että kaupunki pääsisi vastuutaakastaan?

Viime vuonna suurta huomiota ja kiitoksia keräsi kuopiolainen Petri Hiltunen, joka hyväntekeväisyytenä piti yllä kävelybaanaa jäällä. Edelleen suuret kiitokset tästä hänelle! Jospa tällainen aktiivisuus ja tapauksen saamat mittasuhteet saisivat myös päättäjät miettimään, pitäisikö asialle tehdä jotain.

Kirjoittaja on toimittaja.